Momirović: Nema nikakvih problema sa izvozom ulja u Crnu Goru 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministar trgovine Tomislav Momirović demantovao je navode da postoji zabrana izvoza ulja iz Srbije u Crnu Goru.

On je ocenio da su ovi navodi „izuzetno nekorektan napad i manipulacija oko pitanja trgovine uljem“.

„Jasno sam rekao ministru ekonomskog razvoja Niku Đelošaju da nema nikakvih problema sa izvozom ulja u Crnu Goru. Mi trenutno sagledavamo sopstvene zalihe kako bi u slučaju nepredviđenih okolnosti i potencijalnih poremećaja na tržištu imali dovoljne količine za naše građane“, zaključio je Momirović.

Podsećamo, ranije su Vijesti pisale da crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije i da će zbog toga Ministarstvo ekonomskog razvoja uputiti pitanje vlastima u Srbiji državi da li je doneta zvanična odluka o zabrani izvoza ulja ili neka druga mera.

Pisanje Vijesti usledilo je nakon što je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je izvoz ulja iz Srbije „malo samo zaustavljen“.

„Zbog velikih nedostataka hrane imamo ogromnu potražnju na tržištu regiona za suncokretovim uljem. Mi smo u ovom trenutku malo samo zaustavili, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje da se ponašamo. Zato što, u Ukrajini su skočili troškovi, i radne snage i zbog cena energije koja je viša, koja je veliki proizvođač suncokretovog ulja. A onda kad je njihova cena za sedam – 7,5 odsto niža, ona je ustvari značajno viša nego naša zbog transportnih troškova“, pojasnio je Vučić u prenosu na RTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari