Momirović: Očekujemo uklanjanje prištinske blokade CEFTA 1Foto: Printscreen/RTS

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović je danas rekao da je specijalni sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA sazvan za 9. oktobar u Beogradu.

„Puni smo optimizma posle satanka u Berlinu i očekujemo deblokadu sporazuma CEFTA“, izjavio je Momirović, dan posle sastanka u okviru Berlinskog procesa, objavilo je Ministarstvo.

Srbija je kao ovogodišnja predsedavajuća Sporazuma CEFTA sazvala specijalni sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA radi usvajanja dogovorenih odluka.

Jedan dodatni protokol, 10 odluka i jedna preporuka čekaju usvajanje koje će dovesti do ubrzanja protoka robe i usluga i rasta trgovine u okviru CEFTA, u skladu sa osnovnim principima i slobodama koje važe u EU, naveo je ministar.

Istakao je da bi se time otklonila blokada usvajanja novih odluka CEFTA koju je „inicirala prištinska administracija pre više od tri godine“.

Momirović je rekao da bi se time „ukinula i nelegalna blokada trgovine za robu iz Centralne Srbije na AP KiM, što bi delimično olakšalo težak položaj Srba na KiM, ali i pokazalo da je moguće ići ka deeskalaciji odnosa sa Albancima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari