Momirović: Poljoprivrednicima moramo obezbediti predvidivost 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Zajedničkim aktivnostima sa Produktnom berzom Novi Sad obezbedićemo predvidivost za naše poljoprivrednike. Poljoprivrednicima je dostupna mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica korišćenjem fjučers tržišta, dok je proizvod još uvek na njivi u samoj fazi proizvodnje, istakao je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon održanog sastanka.

„Sigurnost u pogledu cena poljoprivrednih proizvoda je od velikog, ako ne i od presudnog značaja za srpski agrar. Konstatovali smo na sastanku da se promene cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu reflektuju i na Srbiju, kao i da se oscilacije cena mogu očekivati i u narednom periodu usled klimatskih promena koje imaju uticaj na obim proizvodnje. Svaki poljoprivrednik koji bude želeo može preko Produktne berze osigurati cene za svoje proizvode kroz fjučers tržište. Ovo je jako važno jer omogućava poljoprivrednicima da preduprede bilo kakvu nepredvidivost i osiguraju siguran prihod za svoje proizvode. Ministarstvo trgovine će nastaviti sa ulaganjima koje će dovesti do podizanja organizovanosti i bezbednosti našeg tržišta“, rekao je ministar Momirović.

Centralna tema sastanka sa menadžmentom Produktne berze Novi Sad bila je vezana za mogućnosti srpskog agrara u obezbeđivanju cene žitarica i uljarica u budućem periodu na robnim berzama.

„Mali broj poljoprivrednika koristi navedenu mogućnost usled nedostatka poznavanja postupka osiguranja cena i Ministarstvo trgovine će zajedno sa ljudima iz Produktne berze i ekspertima u ovoj oblasti pokrenuti sistemsku, kontinuiranu edukacionu kampanju vezanu za načine osiguranja cene žitarica i uljarica na postojećim terminskim tržištima“, istakao je ministar Momirović

Na sastanku su razmatrane i dogovorene aktivnosti koje će Ministarstvo trgovine sprovoditi sa Produktnom berzom Novi Sad u cilju unapređenja efikasnosti i sigurnosti robno-berzanskog trgovanja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari