Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom unaprediće izvozne mogućnosti Srbije 1Foto FoNet/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Sporazum o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije predstavlja veliki korak za budućnost srpske ekonomije jer ćemo povlašćenim pristupom proizvodima srpskog porekla značajno unaprediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, što će doprineti proširenju investicionih i proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

„Pred nama je još mnogo posla kako bismo maksimalno iskoristili potencijale ovog sporazuma koji otvara vrata ka tržištu sa preko 1,4 milijarde potrošača i donosi značajno oslobađanje carina za naše proizvode“, rekao je ministar Momirović i dodao da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu, 60 odsto robe biti oslobođeno carina, a u narednih 5 do 15 godina očekujemo dodatno oslobađanje carina za 30 odsto robe, dok će najosetljiviji industrijski i poljoprivredni proizvodi biti i dalje zaštićeni.

Primena Sporazuma imaće široki uticaj na celokupnu privredu Srbije. U 2023. godini, privreda Južnobačkog okruga ostvarila je robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijardi evra, što čini 13,1% ukupne spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije.

„Posebno se osvrćem na privredu Južnobačkog upravnog okruga, gde poljoprivredni proizvodi imaju veliki potencijal da pronađu nove tržišne mogućnosti u Kini. Ovo će značajno doprineti povećanju prihoda poljoprivrednika, podsticanju razvoja ruralnih područja i daljem unapređenju našeg agrarnog sektora“, istakao je ministar Momirović.

„Uveren sam da će Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine doprineti tome da se iskoriste svi potencijali koje pruža povlašćen pristup ogromnom kineskom tržištu. Ovaj sporazum neće samo olakšati trgovinu, već će unaprediti investicionu saradnju i integraciju industrijskih lanaca, omogućavajući bolje iskorišćavanje ekonomskih prednosti obe zemlje i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti“, zaključio je ministar Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari