Vlada Srbije očekuje da most Zemun-Borča u decembru bude otvoren za saobraćaj, izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


„Radovi idu planiranom dinamikom i sa izvođačem je dogovoren aneks ugovora kojim se reguliše plaćanje za već završene radove u vrednosti 2,5 miliona evra, koji će biti potpisan sledeće sedmice“, rekla je ministarka tokom posete gradilištu mosta. Ona je dodala da ostaje da se reši pitanje odštetnih zahteva koje su Vladi Srbije podneli izvođači i podizvođači i ocenila da će za to biti potrebno malo više vremena.

„Oko svih zahteva ćemo razgovarati stavku po stavku, videti šta jeste, a šta nije opravdano“, rekla je Mihajlovićeva. Po njenim rečima, Vlada ima obećanje izvođača i podizvođača radova da most može biti završen i pre planiranog roka, ali da je realnije da to bude krajem decembra. Tokom 2015. godine bi trebalo da budu završene i sve pristupne saobraćajnice u dužini od 21 kilometra, a do kraja ove godine će biti završene pristupne saobraćajnice od Novosadskog do Zrenjaniskog puta. Deonica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta će biti gotova do septembra 2015.

Uz napomenu da mu je danas prvi put da je na mostu Zemun-Borča, novi ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je rekao da je siguran da će izgradnja mosta biti realizovana na vreme pod rukovodstvom Vlade Srbije koja je „sposobna, vredna, efikasna“. On je naglasio da je to samo prvi infrastrukturni objekat koji grade zajedno Kina i Srbija.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Glavni izvođač radova je kompanija „Čajna roud and bridž korporejšn“. Ukupna cena mosta s pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od toga 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, a 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari