Nacionalna avio-kompanija Jat ervejz biće oslobođena dugova kako bi lakše privukla strateškog partnera, najavio je juče ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić. On je istakao da će Vlada Srbije stvoriti uslove za rešavanje problema Jata, koji već godinama ne može da nađe strateškog partnera s kojim bi bila osnovana nova kompanija.


Predlog države, kako je rekao Mrkonjić, bio bi da deo ljudi ode u penziju ili uzme socijalni program, a deo da ostane u novom preduzeću koje će biti oslobođeno dugova.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ranije je najavio da se tokom nedavnog boravka srpske delegacije u Abu Dabiju došlo na ideju da se avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad uključi u ceo projekat tako što bi preuzeo na sebe državne garancije od 140 miliona dolara, a zauzvrat postao suvlasnik Jata. Za restrukturiranje Jata, prema nekim procenama, potrebno je između pet i sedam miliona evra, a dugovi bi ostali starom Jatu koji bi otišao u stečaj, a obavezu prema poveriocima bi tako preuzela država. 

Zimski red letenja

Beograd – Beogradski aerodrom Nikola Tesla počeo je juče da primenjuje zimski red letenja u okviru kojeg će 27 avio-kompanija saobraćati iz Beograda do 45 gradova u Evropi, Aziji i Africi. Od 20. novembra iz Beograda za Dohu počinje da leti Katar ervejz, dok će mađarska niskotarifna avio-kompanija Viz er uvesti novu liniju Beograd-Bazel, na kojoj će početi letovi 15. decembra. Tokom zimskog reda letenja najfrekventnije linije Jat ervejza biće za Amsterdam, Frankfurt, Beč, Cirih, Moskvu, Pariz, London, Skoplje, Sarajevo, Podgoricu i Tivat, ka kojima će taj avio-prevoznik leteti najmanje jednom dnevno. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari