Mobilna telefonija Srbije promovisala je u Novom Sadu unapređenu mt:s mrežu koja omogućava brzine mobilnog interneta i do deset puta veće nego do sada. U modernizovanu mobilnu mrežu, spremnu i za četvrtu generaciju mobilne telefonije, uloženo je više od 20 miliona evra. Mreža je zasad unapređena u Vojvodini, uskoro i na čitavoj teritoriji Srbije, kako bi treća generacija mobilne mreže svuda dostigla maksimum kvaliteta i do sada najveće zabeležene brzine protoka interneta.


Direktor direkcije za tehniku kompanije Saša Leković je na promociji rekao da je u okviru tog projekta realizovano više od hiljadu baznih stanica. Leković je rekao da mreža Telekoma posle modernizacije „ne samo da može da podrži mobilnu tehnologiju 2G i 3G već je spremna i za četvrtu generaciju mobilne telefonije“.

– Od danas građani Vojvodine, a uskoro i cele Srbije, imaju mogućnost da uživaju u blagodetima superbrzog mobilnog interneta. Kako bismo to omogućili, rekonstruisali smo hiljadu baznih stanica naše mreže, a cela investicija vredna je 20 miliona evra. MTS je prvi operater u Srbiji koji je omogućio ovu uslugu. Modernizacijom je omogućeno povećanje protoka za 3,5 puta kada je mobilna telefonija u pitanju. Protok mobilnog interneta je šest puta povećan, a krajnji korisnici će imati gotovo 10 puta veću prosečnu brzinu prilikom surfovanja – rekao je Leković.

Direktor direkcije za komercijalne poslove Vladimir Lučić je istakao da Telekom Srbija nudi korisnicima tri vrste pogodnosti kada je u pitanju mobilna mreža. Brzine mobilnog interneta u modernizovanoj mt:s mreži prevazilaze čak i ADSL pristup i brzo i bez zastoja omogućavaju učitavanja audio i video klipova visoke rezolucije, preuzimanje aplikacija, aploud fotografija i video materijala, kao i obavljanje najsloženijih, „multitasking“ zadataka na mobilnim uređajima.

– Ovo je osetno poboljšanje kvaliteta naše usluge, pre svega, jer ćemo korisnicima ponuditi najbolje moguće uslove za pristup svim servisima zasnovanim na mobilnosti. Modernizovana mt:s mreža ide u susret budućnosti komunikacija koja počiva na Mobile TV, mobilnim plaćanjima, brzom informisanju i pristupu društvenim mrežama – objasnio je Vladimir Lučić. Prema njegovim rečima, to je mogućnost da se u narednih 12 meseci za jedan dinar mesečno surfuje mobilnim internetom, kao i mogućnost nabavke tablet računara za svega jedan dinar. Prvoj trojici korisnika superbrzog mobilnog interneta uručene su nagrade koje je obezbedio MTS, a pobednik je dobio tablet računar.

Unapređena 3G mreža

High-Speed Packet Access (HSPA) je unapređena 3G mreža koja se još naziva i 3,5G, 3G+. Mobilna mreža mt:s podržava tzv. Dual Carrier (DC) – HSPA+ funkcionalnost, što do maksimuma povećava performanse i efikasnost mreže. Maksimalni teoretski korisnički protok interneta koji podržava mreža je do 42Mb/s u downloadu i 5.7Mb/s u uploadu. Brzina prenosa od 42 Mb/s je ostvariva samo u idealnim uslovima, odnosno kada se korisnik ne kreće, ima idealnu pokrivenost bazne stanice i pristup mreži sa najnovijih generacija telefona i tableta koji podržavaju maksimalnu brzinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari