Srba Ilić, osnivač američkog Junivorlda koji je kupio niški Srbija- turist, najavio je juče da će ta kompanija prodati najveće niške hotele iz sastava ovog turističko – ugostiteljskog preduzeća – Nais, Ambasador i Ozren – a da će zadržati samo hotel Grand Niš, u čije je renoviranje od početka prošle godine „uložio više od deset miliona američkih dolara“. On je rekao da je takvu odluku doneo zbog „presije“ MUP-a na njega i rukovodioce koje je postavljao u Srbija- turistu, uz ocenu da ta vrsta pritiska odbija strane investitore jer oni „ne vole da ih policija tretira kao kriminalce“.

– Ne želim više da ulažem novac i vreme u Srbija- turist, a da zauzvrat dobijam pozive iz MUP-a za razgovore u kojima treba da dokazujem da nisam kriminalac. Bivše rukovodstvo Srbija- turista, koje je od 2006. do 2012. upravljalo preduzećem, jer je Agencija za privatizaciju poništila kupoprodajni ugovor zbog čega sam pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu vodio spor, opljačkalo je preduzeće, ali i podnelo niz krivičnih prijava protiv mene i prethodnih rukovodilaca. Krivične prijave podnosili su i radnici i sindikati, a jedan sindikalni predstavnik kazao je da je samo on podneo 3.000 takvih prijava. Policijska uprava Niš ne proverava pljačku Srbija- turista u vreme dok je privatizacija bila poništena, već postupa po brojnim prijavama protiv nas. Rukovodioci Srbija- turista stalno se pozivaju na razgovor u policiju, a odmah po dolasku u Srbiju i ja sam dobio najavu da će mi se to dogoditi. Od aprila prošle godine, kada je Junovorld opet preuzeo Srbija- turist, na osnovu odluke Međunarodne arbitraže u korist naše kompanije, četiri direktora dala su otkaz zbog takvog pritiska. Sada više i ne mogu da nađem rukovodeće kadrove jer se ljudi boje – rekao je on na konferenciji za novinare.

Ilić je kazao da bi prodaja hotela Ambasador, koji je jedan od simbola Niša, motela Nais, kod istoimene naplatne rampe na ulazu u grad, i hotelskog kompleksa Ozren u Niškoj Banji, trebalo uskoro da krene, ocenjujući da neće biti laka, jer „nema kupaca“, a objekti su ruinirani. Junivorld planira da zadrži samo hotel Grand Niš, u čiju je rekonstrukciju „uložio tri puta više“ od 3.362.997 američkih dolara, koliko je bio obavezan po aneksu kupoprodajnog ugovora, iz januara prošle godine, kojim se Srbija- turist vraća američkoj kompaniji na osnovu takve odluke Međunarodne arbitraže. U proleće naredne godine rekonstrukcija bi trebalo da bude kompletno završena, tako da će ovaj hotel sa četiri zvezdice imati ukupno 120 luksuznih soba i apartmana, kao i fitnes i spa centar.

On je precizirao da je vlasnik hotela Niš Grand i dalje Srbija- turist, ali da je njegovo poslovanje odvojeno. Račun Srbija- turista je u višemesečnoj blokadi zbog dugovanja, koja u ovom trenutku iznose 60 miliona dinara. Rukovodstvo koje je vodilo Srbija- turist u vreme poništene privatizacije osim što nije isplaćivalo plate, nije plaćalo ni poreze i komunalne račune, a stalno je radilo sa gubitkom. Ponovio je da je poništenje privatizacije Srbija- turista bilo nezakonito i neopravdano, podsećajući da je zbog „slučaja Junivorld“ na inicijativu američke Agencije za osiguranje privatnih investicija (OPIK) od 2009. do 2012. bilo blokirano 600 miliona dolara potencijalnih američkih investicija u Srbiji.

– Sve to je bila veoma veoma loša poruka o Srbiji stranim investitorima. I danas Niš u krugu stranih investitora u Beogradu i među stranim ambasadama nema dobar rejting. Ipak, ja sam rođen u ovom gradu i hoću da pomognem da u njega dođu strani investitori. Na žalost, nemam za to sagovornike. Proteklih meseci mnogo puta smo zvali na razgovor gradonačelnika Niša (Zorana Perišića), ali on nije pokazao interesovanje za to – rekao je Ilić.

Poternica miruje, postupak teče

Ilić retko dolazi u Srbiju i zbog policijske poternice, raspisane jer se u Višem sudu u Nišu vodi istraga protiv njega zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. On se sumnjiči da je prodao motel „Medijana“, koji je takođe bio u sastavu Srbija- turista, bez odluke Skupštine akcionara i ispod tržišne cene. „Poternica je stavljena na stranu, ali se taj postupak protiv mene i dalje vodi“, rekao je on, dodajući da je odlučio da dođe u Srbiju nakon konsultacija sa advokatskim timom i američkom ambasadom u Beogradu.

Da sam vlast

– Doprinos srpske dijaspore ovde se malo ceni, a naše investicije mogle bi biti spas za ekonomiju. U Srbiju od dijaspore u vidu doznaka godišnje dolazi pet do šest milijardi dolara, ali dijaspora je veoma malo konkretno investira. Srbija je po doznakama među prvim, a po investicijama dijaspore među poslednjim zemljama na svetu. Da sam vlast zapitao bih se zašto je to tako i stavio ovaj problem na dnevni red – rekao je Srba Ilić.

Među 24 sporne privatizacije

– Privatizacije beogradskog Putnika i niškog Srbija- turista, u kojima je učestvovao Junivorld, nalaze se među 24 sporne privatizacije koje treba rešiti po nalogu EU. Ali, one nisu na tom spisku jer su nezakonite, već zato što je njihovo poništenje bilo kriminalno i Srbiju skupo koštalo, o čemu sam razgovarao i sa Vericom Barać. Uostalom, mnogi koji su u to vreme bili na funkcijama završili su u zatvoru, a među njima i bivši ministar Predrag Bubalo, bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i neki rukovodioci pravne službe u Agenciji – rekao je vlasnik Junivorlda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari