Agencija za restituciju odlučila je da vrati Amir-agin han porodici Murtezić, potomcima graditelja tog kulturno-istorijskog spomenika u centru Novog Pazara. Time je okončano decenijsko „povlačenje“ Murtezića po sudovima i dokazivanje da upravo njima pripada taj objekat. U Gradskom javnom pravobranilaštvu, međutim, tvrde da su „tu vest čuli iz medija“ ali da do njih još uvek nije stigla nikakav zvaničan dopis.

– Reč je o kulturno-istorijskom spomeniku od velikog značaja. Pre dve godine pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Amir-agin han je vraćen u vlasništvo gradu. Od Agencije za restituciju smo zatražili da se Han, zbog svojih kulturno istorijskih vrednosti, ne vraća naslednicima. Tačno je da se dva puta nismo pojavili na ročištima, ali smo komunicirali mejlovima, a dostavili smo i mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva – objašnjava Hasiba Murić, zamenica javnog pravobranioca u Novom Pazaru i dodaje da će reagovati tek kad dobiju zvaničnu potvrdu da je objekat vraćen naslednicima i da će ići dalje kako bi tu odluku osporili.

Priča o Amir-aginom hanu u žižu javnosti dospela je pre nekoliko godina kada je najavljena privatizacija ovdašnjeg Ugostiteljskog preduzeća Lipa. Gradska uprava je tada od Agencija za privatizaciju zatražila da se iz privatizacije izuzme ovaj, i još tri objekta, zbog kulturno-istorijske vrednosti. Svim objektima tada je gazdovalo Ugostiteljsko preduzeće. Zahtev je najpre odbijen, a onda je uvažena odluka gradskog parlamenta o poništavanju odluke iz 1970. godine o davanju četiri objekta na korišćenje UP Lipa. Ugostiteljsko preduzeće je pre tri i po godine dobilo većinskog vlasnika koji za 1.380.000 evra nije dobio i gazdovanje nad objektima čije vraćanje je zatražila lokalna samouprava.

– Ugovor o trampi koji je 1970. godine sačinjen između tadašnje Skupštine opštine i preduzeća Lipa nije valjan, jer kulturno istorijski spomenici nisu mogli da budu predmet trampe. Po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara samo grad može da upravlja tim spomenicima. Greška je ispravljena u novembru 2008. godine kada je Skupština grada poništila tu odluku. Tadašnja trampa napravljena je zbog objekta u Novopazarskoj Banji u kojem se sada nalazi Specijalna bolnica, a posedovni list za Amir-agin han vodi se na opštinu Novi Pazar – naglašava Murićeva.

Amir-agin han je građevina iz 18. veka i jedino je prenoćište koje ima kulturno istorijsku i urbanističku vrednost. Pravdu pred sudom naslednici su počeli da traže 2000. godine. Kada je ugostiteljsko preduzeće privatizovano, oni su svoju borbu pojačali zauzimanjem jedne prostorije u pansionskom delu odakle su branili dedovinu. Sada najavljuju preuređenje prostora većeg od 800 kvadratnih metara i otvaranje etno restorana.

Burna prošlost

Amir-agin han je nacionalizovan 1959. godine kao poslovni prostor od oko 70 kvadratnih metara u kojem je bilo 17 lokala (16 je nacionalizovano a jedan je ostavljen vlasniku za obavljanje obućarske delatnosti i pre dvadesetak godina je prodat). Objekat zauzima površinu od oko 7,6 ari. Posle privatizacije han je pripao većinskom vlasniku i od tada postoji spor između njega s jedne strane i porodice Murtezić i grada Novi Pazar s druge strane. U hanu i dalje postoje tri zakupca: turistička agencija, pansion i kafečajdžinica. U Gradskom javnom pravobranilaštvu tvrde da je zakupnina simbolična „samo stotinak evra po zakupcu“ i da je ubira novi većinski vlasnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari