N1: U Srbiji 124.881 korisnik fiskalne kase 1Foto: www.poreskauprava.gov.rs

Trenutno u Srbiji, kako je za portal N1 potvrdila Poreska uprava Srbije, postoji 124.881 obveznik koji evidentira promet preko fiskalnih kasa.

Kada je reč o broju firmi koje su trenutno oslobođene korišćenja fiskalne kase, ali i broju onih koji će najkasnije do kraja aprila 2022. morati da se odreknu ove „privilegije“ i uvedu elektronski fiskalni uređaj, u Poreskoj upravi ne mogu da daju precizan odgovor.

Konkretni podaci, kako navode, očekuju se tek po okončanju prelaznog perioda, u maju iduće godine.

Od januara iduće godine počinje primena novog Zakona o fiskalizaciji, koji podrazumeva korišćenje elektronskih fiskalnih uređaja putem kojih će firme biti u stalnoj, onlajn vezi sa poreznicima.

Skupštini Srbije dostavljene su izmene ovog zakona kojima se preduzećima i preduzetnicima omogućava prelazni period od 1. novembra ove do 30. aprila 2022. za potpuni prelazak na e-fiskalizaciju.

Oni koji sada koriste fiskalne kase neće morati da ih defiskalizuju, već će se to desiti automatski prelaskom na novi model rada, a oni koji ih ne koriste imaju velike šanse da će – morati da ih uvedu.

Privilegiju da i dalje neće morati da evidentiraju svoj promet preko fiskalnih uređaja zadržavaju bankari, vetarinari, osiguravajuća društva, ali i taksisti i advokati, dok notari i izvršitelji moraju i dalje da je imaju.

Fiskalne uređaje će najkasnije od 1. maja iduće godiće morati da imaju i frizeri, kozmetičari, pogrebnici, razni majstori, fotografi, kladionice, galerije, oni koji se bave raznim sportskim delatnostima, ali i brojim drugim.

Novim Zakonom o fiskalizaciji, objašnjavaju u Poreskoj upravi, daje se mogućnost obveznicima fiskalizacije da fazno prelaze na novi model fiskalizacije (u prelaznom periodu od 1. novembra ove do 30. aprila 2022. godine) u zavisnosti od njihovih tehničkih mogućnosti, „čime se omogućava nesmetano poslovanje, posebno kada se radi o obveznicima fiskalizacije koji vrše promet na malo na više lokacija, odnosno u više poslovnih prostorija“.

„Nakon prelaznog perioda, kada usledi puna primena novog Zakona o fiskalizaciji, kada svi obveznici registruju svoje fiskalne uređaje u skladu sa novim zakonom, Poreska uprava imaće uvid u podatke o broju obveznika koji su u obavezi da imaju fiskalne uređaje, kao i onih koje su te obaveze oslobođeni“, rekli su za portal N1 u Poreskoj upravi.

Privrednici će, kako je najavilo Ministarstvo finansija, moći da računaju na subvencije u iznosu od 100 evra po prodajnom objektu i još 100 evra po svakom fiskalnom uređaju.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i da će firme koje nisu u PDV sistemu dobiti dodatnih 20 odsto subvencija, zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV, kako bi taj trošak nadomestili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari