Na Aerodromu Nikola Tesla od sutra otvoren novi terminal 1Foto: Lj. B.

Na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu sutra će zvanično biti otvoren za putnike novoizgradjeni deo terminala C.

Kako je novinarima u obilasku novog dela aerodroma rekao generalni direktor Beogradskog aerodroma Fransoa Berizo ono što je posebno bitno jeste što će prvi put biti razdvojeni putnici u dolasku i odlasku.

“Prvi put je uveden poseban sprat za dolaske putnika i kada se svi radovi završe biće to ogromna promena”, rekao je Berizo, naglasivši da je jedan od glavnih ciljeva komfor putnika.

On je naglasio da rat u Ukrajini nije uticao na razvoj i planove kompanije kada se radi o ulaganjima, ali i napomenuo da se putnici vraćaju putovanjima. Očekuje, kako je rekao, dobru letnju sezonu, a prema podacima kompanije broj destinacija koje imaju je već uporediv sa 2019. godinom, prošle godine ih je bilo 71, a pre tri godine jedna više.

Ukupne površine 13.600 kvadratnih metara novi deo terminala ima dodatnih osam čekaonica sa avio-mostovima i pet čekaonica za ukrcavanje u avione na izdvojenim parking pozicijama, tako da na C strani sada ima ukupno 19 gejtova.

Novina je i to što na gejtu više neće biti pultova za kontra diverzionu kontrolu. Jednu kontrolu manje i više slobode kretanja pred ulazak u avion imaće svi putnici koji kreću sa nekog od izlaza na Terminalu C, osim onih koji lete za SAD. Za njihove letove zadržana je KD kontrola.

Menadžer razvojnih projekata kompanije Petar Novaković novinare je proveo i kroz nove hodnike u kojima su na zidovima svoja mesta dobili i poznati naučnici i umetnici sa naših prostora Milutin Milanković, Mihajlo Pupin, Isidora Sekulić, Nadežda Petrović i Jovan Cvijić.

Novo u hodnicima je i “travelator”, pokretna traka koja ubrzava i olakšava kretanje putnika, naročito zgodna za one koji žure.
Iz kompanije Vinci završetak svih radova na modernizaciji aerodroma najavljuju za tri godine, a cilj je da Nikola Tesla postane glavno čvorište u regionu Jugoistočne Evrope, jer bi putnički terminal trebalo da bude proširen na 40.000 kvadratnih metara.

U planu su i novi avio mostovi, nove umetnute piste i kompletno renoviranje postojeće piste.

Plan je da Aerodrom Nikola Tesla, kada se radovi završe, opslužuje do 15 miliona putnika godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari