Za razliku od prethodne nedelje, kada su indeksi Beogradske berze zabeležili blagi rast vrednosti, poslednja sedmica maja donela je indeksnim pokazateljima donosi negativnu promenu. Tako je, recimo, indeks BELEXLINE vredeo je 3.092,43 indeksnih poena, što je za 2,37 odsto niže u odnosu na prethodnu sedmicu, dok BELEX15 nedelju završava na nivou od 1.

Za razliku od prethodne nedelje, kada su indeksi Beogradske berze zabeležili blagi rast vrednosti, poslednja sedmica maja donela je indeksnim pokazateljima donosi negativnu promenu. Tako je, recimo, indeks BELEXLINE vredeo je 3.092,43 indeksnih poena, što je za 2,37 odsto niže u odnosu na prethodnu sedmicu, dok BELEX15 nedelju završava na nivou od 1.784,21poena, što predstavlja pad na nedeljnom nivou od -3,11 odsto. Negativne dnevne promene pratile su oba indeksa Berze u periodu od ponedeljka do srede, dok su četvrtak i petak ovim pokazateljima doneli rast vrednosti, ali očigledno nedovoljan da prevaziđe prethodnu trodnevni pad. Na nedeljnom nivou, od ukupno 242 hartije, duplo veći broj (90 hartija) zabeležilo je pad cene u odnosu na 45 hartija koje su zabeležile rast cena.

Aktivnost stranih investitora

Strani investitori su u ukupnom trgovanju na Berzi u toku posmatranog perioda učestvovali sa 41,8 odsto, pri čemu je njihovo učešće u trgovanju akcijama premašile 42 odsto, a u trgovanju obveznicama 1,7 odsto. Znatno više, odnosno 65 odsto stranci su učestvovali u kupovini akcija, u odnosu na prodajnu stranu gde je njihovo učešće bilo 18,9 odsto. Najveće učešće stranaca u dnevnom trgovanju bilo je poslednjeg radnog dana maja, u petak, kada su investitori u kupovini akcija učestvovali sa oko 95 odsto. Učešće stranih investitora na strani prodaje u odnosu na kupovnu stranu akcija bilo je veće u periodu od ponedeljka do srede, dok su u četvrtak i petak stranci kupovali nego prodavali.

Najvećim skokom cene mogu se pohvaliti akcije Navipa iz Beograda, koje su se našle na drugom mestu po ostvarenom prometu (promet od 78 miliona dinara). Osim u ponedeljak, kada nije došlo do promene cena akcije Navipa su do kraja nedelje beležile svakodnevni rast cene, koji je bio najveći (19,08 odsto) u sredu, 28. maja, kada je, za razliku od ostalih dana, i tražnja za ovim hartijama bila veća u odnosu na iskazanu ponudu. Na nedeljnom nivou cena akcija Navipa skočila je za 42,8 odsto, čime se te hartije značajno izdvajaju u odnosu na ostale koje su, takođe, ostvarile rast cene, ali mnogo skromniji – cena za drugoplasirane akcije preduzeća Progres iz Beograda skočila je samo 5,2 odsto. Najveći obim prometa, značajno iznad ostalih hartija od vrednosti zabeležile su akcije AIK banke iz Niša, kojima je trgovano u iznosu većem od 511 miliona dinara. Dvocifreni pad cene od 14 odsto zabeležile su akcije Baninija iz Kikinde, zatim Dunav osiguranja iz Beograda pad od 11,4 odsto i preduzeća Zorka Pharma iz Šapca (-10,7 odsto).
Poslednja nedelja maja donela je obim prometa od oko 4,6 milijardi dinara (56,2 miliona EUR), što u odnosu na nedelju dana ranije predstavlja rast od preko 268 odsto. Sa druge strane, broj transakcija iznosio je 2.800, što je tek za 5,6 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju. Ovakvim rezultatima najviše je doprineo obim blok trgovanja, koje u periodu od 26. do 30. maja čine više od 70 odsto nedeljnog prometa. Najveću pojedinačnu blok transakciju realizovale su akcije preduzeća „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca, u iznosu od 2,2 milijarde dinara.
Akcije koje se nalaze na Prime marketu Beogradske berze ostvarile su oko jedan odsto ukupnog nedeljnog trgovanja, dok akcije Tigra iz Pirota nisu ni pojavile na trgovanju u četvrtak, 29. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari