sajam nameštajafoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Na Beogradskom sajmu danas je otvoreni 60. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije na kome će se do 6. oktobra predstaviti više od 100 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Istovremeno, otvoren je i 60. Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju, koji će trajati do 5. oktobra.

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović kazala je na otvaranju da je vrednost izvoza nameštaja od drveta iz Srbije prošle godine iznosila 768,7 miliona evra, što je 12,7 odsto više nego godinu pre, uz tendenciju, kako je istakla, daljeg rasta u ovoj godini.

„Industrija nameštaja Srbije apsolutno je konkurentna kako na domaćem tako i na stranom tržištu, posebno kada je u pitanju kvalitet proizvoda i dizajn. Danas tu šansu za dalji razvoj možemo da iskoristimo zahvaljujući zaključenim sporazumima o slobodnoj trgovini koji su potpisani sa državama EFTE, CEFTE, Evropskom unijom, Kinom, Evroazijskom ekonomskom unijom, Turskom, Velikom Britanijom, ali zahvaljujući regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan“, rekla je Mesarović.

Ministarka je pozvala je proizvođače da prate konkurse Ministarstva privrede, jer su oni, kako je navela, u skladu sa prilikama i potrebama ove industrije.

„Ministarstvo privrede će kao i do sada nastaviti da podržava kreativne proizvođače kroz podršku u pribavljanju finansijskih sredstava za nabavku opreme i druge vidove jačanja konkurentnosti“, poručila je Mesarović.

Izlagači na sajmu, među kojima su vodeći proizvođači nameštaja, dizajneri, distributeri, trgovci i drugi profesionalci, predstaviće širok asortiman nameštaja za različite namene – od stambenih prostora do kancelarija, uključujući baštenski, dečji, kuhinjski nameštaj, spavaće sobe, kupatila i garniture, navedeno je u saopštenju.

Na Sajmu nameštaja predstaviće se pored ostalog brendovi iz Švedske, Nemačke, Italije, Poljske, Slovenije, kao i iz regiona, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije.

Sajam nudi i raznovrsne elemente enterijera kao što su rasveta, tepisi, zavese, dekorativni predmeti i drugi dodaci koji kompletiraju izgled prostora.

Istovremeno, izložbeni program na Međunarodnom sajmu mašina i alata za drvnu industriju, obuhvatiće širok spektar mašina i alata za visoku preciznost primarne i završne obrade drveta, pilane, sušare, mehaničke, električne i pneumatske alate, kao i paletu repromaterijala za izradu nameštaja, površinsku obradu i spajanje, okove i ukrase za nameštaj.

Na sajmu će biti ponuđen i veliki izbor tekstila i tkanina za nameštaj, kože za nameštaj, kao i materijala – poliuretanske pene, sunđera, elemenata od gume i plastike.

Za učesnike oba sajma biće organizovani B2B sastanci.

Kako je navedeno, osim izložbenog dela, učesnicima će i ove godine na raspolaganju biti brojni prateći programi – stručna predavanja, panel diskusije i radionice na temu trendova u dizajnu enterijera, upotrebe materijala i tehnika uređenja prostora.

Radno vreme Sajma nameštaja, danas i sutra je od 10 do 19, a od 3. do 6. oktobra od 10 do 20.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, a grupne ulaznice 350 dinara.

Grupna ulaznica za đake i studente, uz spisak ili indeks, je 250 dinara, a parking za automobile 200 dinara po satu.

Radno vreme Sajma mašina je od 10 do 19, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari