Brojne akcije i popusti kojima tokom decembra trgovci u Crnoj Gori prosto „bombarduju“ potrošače ima svoje lice i naličje. I dok trgovci popuste obrazlažu brigom za građane i njihov standard, u Centru za zaštitu potrošača takvo ponašanje tumače ne kao altruistički odnos prema kupcima već kao provereni recept koji trgovcima donosi veći profit.

U toj asocijaciji ukazuju takođe da bi trebalo biti oprezan kada se kupuje roba po sniženim cijenama jer se često u takvim slučajevima kriju i neke zamke za potrošače. Pitanje, dakle, koje nekako logično ide uz priču o akcijskoj prodaji, glasi: Kako da se potrošači zaštite prilikom kupovine proizvoda na akciji, s obzirom na to da se nerijetko tada nudi roba kojoj ističe rok trajanja. Kad je, međutim, riječ o pojeftinjenju hleba, čije su cijene u nekim prodavnicama prepolovljene (vekna od 600 grama, koja inače košta 70 centi, prodavana je za 30 centi), taj potez je naišao na odobravanje potrošača. Slična situacija je i sa cijenom mlijeka – često litar slatkog mlijeka u tetrapaku može se naći po cijeni nižoj od 60 centi. Osim ovih, česta su i akcijska sniženja mesa i mesnih prerađevina, voća, povrća, pića, slatkiša, sredstava za higijenu. Zanimljivo je, međutim, da sniženja obuće i odjeće, koja su tokom decembra i početkom januara kretala i do 70 odsto, nijesu toliko interesantna građanima čiji su džepovi poluprazni. Interesantno je i zapažanje jednog od potrošača koga smo uoči novogodišnjih praznika zatekli u podgoričkom hipermarketu. Prema njegovoj procijeni, trgovci se odlučuju za velike popuste na cijene prehrambenih artikala rukovodeći se onom narodnom: „Kuću ne pune velika bremena (tovari), već česta“, što će reći da se dobro može zaraditi i kada je dobit manja, ali češća.

U Centru za zaštitu potrošača Crne Gore pozdravljaju akcijske prodaje jer su one dobrodošle imajući u vidu sve slabiju kupovnu moć građana, što je posledica skromnih penzija i plata, da se ne govorimo o velikom broju nezaposlenih koji ne ostvaruju nikakva primanja. Koliko je situacija alarmantna, na to ukazuje i podatak da je prosječna plata u Crnoj Gori niža od 500 eura, dok za minimalnu potrošačku korpu, koja pokriva najnužnije potrebe četvoročlane porodice, treba izdvojiti gotovo dvostruko više novca. Slično je i sa penzionerima – primanja više od 50 odsto, od ukupno oko 100.000 penzionera, koliko ih ima u Crnoj Gori, prima manje od 200 eura mesečno.

Olga Nikčević, predsjednica Centra za zaštitu potrošača Crne Gore, upozorava potencijalne kupce proizvoda, prije svega prehrambenih, koji se nude na akcijskoj prodaji, da se mogu suočiti sa brojnim nepravilnostima u ponudi tih artikala. Ali ona ukazuje i na to da građani često odustaju od namere da zaštite svoja prava, jer zbog komplikovanih propisa i procedura, ne mogu tako lako da nadoknade štetu nastalu zbog, recimo, raznih mahinacija trgovaca ili drugih pružalaca usluga.

– Ilustracije radi, većina građana žali se na visoke račune za utrošenu vodu, ali pošto im je teško da to i dokažu, plaćaju više nego što su potrošili. Protivzakonito je i uklanjanje vozila samo zato što je nepropisno parkirano. „Pauk“ bi trebalo da odnosi vozilo samo ako je parkirano na mjestu gdje ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju, a ne samo zato što je ostavljeno gdje ne treba. Praktično je nemoguće zaštiti se i prilikom kupovine goriva na pumpama, jer iako je lako dokazivo da u tom gorivu ima vode, ekološka inspekcija ne prihvata primjedbe potrošača jer oni kontrolu kvaliteta goriva vrše po nekom svom planu i programu, a nikako po prijavama građana – ističe naša sagovornica.

Kada je riječ o inspekcijama, predsjednica Centra za zaštitu potrošača kaže da su sa tržišnom uvijek odlično sarađivali i da su odmah reagovali po svakoj njihovoj prijavi. Očigledno je, dakle, da je preduslov za efikasniju zaštitu prava potrošača u Crnoj Gori, odgovarajuća zakonska regulativa, poput zakona o kreditima i saobraćaju na kojima se inače radi.

Glas trgovaca

– Kupovna moć stanovništva sve je niža i to je jedan od razloga što je promet u našim trgovinama, zabilježen poslednjih par mjeseci 2012, opao. Potrošači češće odlaze u prodavnice, ali pazare manje i uglavnom tragaju za akcijskom prodajom. Primetili smo da je rast prometa evidentiran upravo tokom akcijskih dana – izjavila je za Danas Nataša Lučić, direktorka marketinga Albone, velikog trgovačkog lanca koji ima više od 40 maloprodajnih objekata u gotovo svim crnogorskim gradovima.

Obostrana korist

– Sve ove brojne akcijske prodaje i razni popusti u interesu su prije svega trgovaca, koji na taj način ostvaruju brži obrt novca i robe na zalihama. To, međutim, ne znači da ni građanima, naročito onim sa plićim džepom, takva sniženja nisu dobrodošla. Činjenica je da je sve više potrošača koji namirnice kupuju samo kada su akcije – kaže za Danas predsjednica Centra za zaštitu potrošača Crne Gore Olga Nikčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari