Advokatska kancelarija Batić, bivšeg ministra pravde Vladana Batića, podnela je krivične prijave Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv nekadašnjih i sadašnjih rukovodilaca Marfin banke, kao i protiv same banke, koje optužuje za „zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu ovlašćenja u privredi radi sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu građana Srbije i svojih klijenata“. U ovoj kancelariji podsećaju da su prethodno krivične prijave podneli još 2004. godine zbog sumnje u umešanost Marfin banke, odnosno njene majke firme Laiki banke u iznošenje na Kipar i nestanak više milijardi dolara novca Republike Srbije tokom devedesetih godina.


Kako je za Danas izjavio advokat Čedomir Stojković, ovog puta krivične prijave su podnete zbog toga što „Marfin banka raznim spekulativnim radnjama prisvaja ogroman broj nepokretnosti u Srbiji, kršeći pritom zakone o bankarskom poslovanju“.

Kao „najdramatičniji primer“ zloupotreba, Stojković ističe primer Gordane Živojinović, kojoj je, kako kaže, Marfin prvo odobrio kredit obezbeđen hipotekama, a zatim, „u istom danu, pre nego što je mogla da podigne novac, sredstva povukao, a hipoteke aktivirao“.

– U pitanju je šest nekretnina i iznos od milion evra – kaže Stojković.

Ovaj advokat navodi i druge primere, gde se kao obrazac delovanja pojavljuje prvo zasnivanje hipoteke uz odobreni kredit, „a onda dramatično, nezakonito postupanje banke u kojem ona lažnim i netačnim obračunima, klijenta dovodi u situaciju da više ne može da otplaćuje kredit“, posle čega banka aktivira hipoteku.

– Po zahtevu Tužilaštva, policija sada postupa po ovim prijavama – kaže Stojković.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić juče nije mogao da nam odmah potvrdi u kom stadijumu je ovaj predmet, najavivši odgovor čim podaci stignu iz nadležnog Tužilaštva.

Iz Marfin banke do zaključenja ovog broja nije stigao nikakav odgovor na zahtev Danasa za komentar povodom ovog slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari