Na kupovinu stanova u Srbiji potrošene 4,2 milijarde evra

Uprkos krizi, na tržištu stanova u Srbiji 2020. bila najbolja godina

Ostavite komentar


  1. Ja shvatam da su “investitori” takvi kakvi jesu. Ali ne shvatam zasto neko kupuje stan u okolnostima gde nema zivota.

    1. Znas li bolji nacin da u Srbiji operes pare?
      Stanovi se placaju u keshu i to niko ne kontrolise.

  2. I tako „promet nekretnina“ je učestvovao sa 4,2 milijarde evra u BDP, a odkale novac osim od 5 milijardi dloara uzetih novih kredita.
    Neverovatno da niko od „ekonomista sa imenom“ ne objašnjava šta jje ustvari prevara sa „BDP“ dok se kvazi „ekonomski stručnjaci“ iz bivših vlasti bave banalnim stvarima

    1. U potpunosti se slazem. Ekonomisti se ne bave obrtom od vise milijarde jer jednostavno nemogu da nadju objasnjenje. Citao sam nedavno jedan clanak u Politici gde se govori o “spekulativnom” keš novcu u gradjevinskoj industriji. Ovo je nekavrsta kocke gde se drzava zaduzuje i deli kredite pogodnim firmama individualcima. Firme kupuju stanove jedni od drugih. pri cemu prividno raste potraznja a time i cena. Kad dodje do zasicenja a doci ce brzo kad MMF i kreditori krenu da zavrcu slavinu prividni kapital ce da pobegne u inostranstvo a raja ce dobiti nagradu u vidu decenijskih otplata…

    2. Обрачун БДП-а је врло растегљива категорија. Не само да, рецимо, мушко шишање у Немачкој кошта најмање 30 евра а у Србији десет пута мање, него се у САД у БДП урачунава и кирија коју власник стана ‘плаћа самом себи’, пошто по америчком виђењу он има двојну улогу пружаоца и корисника стамбених услуга. Пошто су америчке кирије високе, само та ставка им увећава БДП за скоро 1000 евра.

  3. Granice su bile zatvorene, ljudi nisu mogli da putuju i onda su umesto da potroše 2.000€ na letovanje kupili stanove od 50-60.000€. Da li samo meni ovo objašnjenje zvuči glupo? Ja bih pre rekao da se kroz izgradnju pere nečiji novac.

    1. Taman posla. Zar ovako eminentan portal ne bi pisao ili istraživao pranje novca? Sve je onako kako piše u tekstu, nema talasanja. Pošto se više ne piše o mini hidroelektranama u pozitivnom smislu, onda uredništvo cenjenih novina mora da se snadje za finansiranje na drugom mestu.

    2. А шта тек кажете за ову мудрост: „Оni koji imaju više novca i gotovine kupovali su skuplje, oni koji imaju manje birali su jeftinije nekretnine“

  4. Zamislite bilo gde na svetu da se u palati sa luksuznim apartmanima, namenjenim bogatoj klijenteli, stanovi izdaju NA SAT!!! Zna se kome i zasto. Puna usta hvale za Beograd na vodi, kad ono – bordel. Stanovi se samo u Srbiji prodaju za kes, i sluze gotovo iskljucivo za pranje para. Zato nasi mladi parovi zive u zajednici sa mamama i tatama.

    1. @profesorka

      Niti si ti profesorka niti si se makla iz svog seoceta.

      1. Zao mi je pro9stacinoi, ali JESAM profesorka, a rodjena sam u Beogradu. Sta tebe zulja? Voljeni Beograd na vodi, koji je samo na papiru luksuzno naselje.

      2. Ja zivim u Torontu i ovako je kako profesorka kaze. Ima zgrada u kojima se moze izdavati stan na sat ili dan, a vec u ovoj u kojoj ja zivim, a to je srednji stalez, profesori, lekari, dobrostojeci sluzbenici, moguce je izdavati stan samo na duzi period i to pod odredjenim uslovima. Vise puta je menadzment zgrade (u pitanju su stanovi u vlasnistvu nas pojedinaca) izbacio podstanare, a jednom cak i vlasnika stana. Nakon toga vlasnik stana je mogao samo da ga proda ili izda.
        Nije tesko obavestiti se kako je to „bilo gde u svetu“, samo ako se hoce.

  5. Stanovi se kupuju u kešu čije se poreklo ne proverava. Kredite uzima onaj ko mora, mladi s platom od 60.000 na 30 godina i slično. Retko se krediti uzimaju za skupe stanove i to obično ide na kraći rok, što zvuči apsurdno, ali je tako. A prodaje se u Bg, NS i Nišu zato što bi svi u grad, ili računaju na izdavanje. Kada bi se proveravalo poreklo novca, kako se to radi čak i u bosni, samo kod nas ne, ne bi bilo toliko stanova. I kada ne bi vladao burazerski urbanizam. Stanogradnja je samo jedan od pipaka hobotnice i to bi puklo kada bu se poštovali svi zakoni. A videćemo na šta će kula u Bg ličiti posle par godina, setite se kapije Beograda.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.