Na Međunarodnoj konferenciji o investicijama u Hrvatskoj predstavljeni investicioni potencijali istočne Srbije 1Foto: RARIS

U Novoj Gradiški u Hrvatskoj na Međunarodnoj konferenciji o investicijama predstavljeni sui investicioni potencijali istočne Srbije. Prednosti investiranja u istočnu Srbiju i investicione lokacije predstavio je RARIS.

Na konferenciji koju je organizovao Industrijski park Nova Gradiška, učestvovali su  investitori, predstavnici institucija i organizacija koje pomažu privlačenje investicija, lokalne samouprave, preko  90 učesnika  iz Austrije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Ističući razloge za investiranje, u RARIS-u ističu da je EU prvi komšija istočnoj Srbiji u kojoj je kvalifikovana i prilagodljiva radna snaga sa konkurentnom cenom rada, a obimne intervencije koje su u toku, unaprediće saobraćajnu infrastrukturu u ovom delu Srbije.

Velika ponuda lokacija za grinfild i braunfild investicije po konkuretnim cenama i značajan broj potencijalnih lokalnih dobavljača tek su deo onoga što čini kvalitetno poslovno okruženje uz podsticajne mere države, kažu u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije (RARIS)

-Učesnike Međunarodne konferencije posebno je zanimao investicioni portal istočne Srbije koji vodi RARIS i činjenica da se na njemu ravnopravno promovišu i javne i privatne investicione mogućnosti i projekti. Na portalu trenutno ima 43 investicionih projekata i javni poziv svim vlasnicima da prijave svoje investicione lokacije i projekte je i dalje otvoren – ističu u RARIS-u.

U pitanju su grinfild i braunfild investicione lokacije u osam lokalnih samouprava istočne Srbije.

Pored ostalog, tu su Gamzigradska i Nikoličevska banja, Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom “Halovo”, Privredna zona “Zapad” u Zaječaru,  Industrija zona Majdanpek i Industrijska zona Mirovo Boljevac.

Na spisku se nalaze i bivše fabrike “Timočanka” u Zaječaru i IMT u Knjaževcu, Fabrika nameštaja “Sevone” u Sokobanji, kao i izgradnja postrojenja za skladištenje voća i povrća u Knjaževcu, izgradnja hladnjače u Karbulovu, ribnjak na Dunavu.

Najbrojnije su lokacije vezane za ugostiteljstvo i turizam, počev od velnes rehabilitacionog centra “Rgoška banja”, preko izgradnje turističkog kompleksa “Jabučko ravnište” na Staroj planini u turističko-rekreativnog kompleksa Stevanske livade.

U Kladovu je kompleks ugostiteljskih objekata “Jezero” i nacionalni i riblji restoran, kao i kafe poslatičarnice u Tvrđavi Fetislam, a investicione lokacije su i  hoteli “Zdravljak” i “Turist” u Sokobanji i “Banjica” u Knjaževcu.

Investitorima su ponuđeni i Hemijski park Prahovo, kasarna u Knjaževcu i Dom vojske u Negotinu, poslovna zgrada Borske banke u Boru, građevinsko zemljište u Majdanpeku, odmaralište Savača i Kapija grada u Boru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari