Internet adrese naziva banaka koje se spajaju usled finansijske krize u svetu već su zauzete i preprodavci ih nude na prodaju.

„Tapkaroši“ internet adresa odnosno „sajber skvoteri“ su iskoristili priliku što je Benk of Amerika ove sedmice preuzela Meril Linč i rezervisali domene sa njihovim spojenim nazivima (bankofamericamerrilllynch.com i bofaml.com). Na adresi „benk of amerika meril linč“ (bankofamericamerrilllynch.com) stoji link ka sajtu za aukcije I-bej, a početna cena za domen je 1.500 dolara. Kako je preneo Bi-Bi-Si, kada su se prošle sedmice pojavile špekulacije da Liman braders planira da traži kupca, preprodavci su zaključili da su potencijalni investitori Berkleiz, Ejč-Es-Bi-Si i Benk of Amerika, pa su kupili odgovarajuće domene. Domeni sa spojenim nazivima finansijskih kompanija Lojds TSB i HBOS (lloydstsbhbos.com i hboslloydstsb.com) zauzeti su čim su u Velikoj Britaniji počele da se šire glasine o mogućem spajanju tih kompanija, a Lojds TSB objavio je da je postigao sporazum o preuzimanju britanskog HBOS koji daje hipotekarne kredite.

– To pokazuje da ima ljudi koji čekaju da izvuku korist od bilo kakvog događaja. U to smo se mogli uveriti kada je Dejvid Bekam otišao u klub Galaksi iz Los Anđelesa, kao i posle smrti princeze Dajane. Postoji, ipak, mala promena, jer su sada domeni registrovani pre nego što su postignuti sporazumi o spajanju – izjavio je direktor registra Netnejms Džonatan Robinson.

On je ukazao da su ranije vlasnici internet adresa mogli da zarade samo od prodaje domena, dok sada novac dobijaju od reklama i pre nego što nađu kupca. Na adresi sa spojenim nazivima Ejč-Es-Bi-Sija i Liman bradersa nalazi se stranica koja izgleda kao sajt sa vestima o spajanjima banaka, a leva strana je ispunjena reklamama medija koji pišu o finansijskom tržištu i spajanjima kompanija, kao i reklamama konsultantskih i investicionih firmi. „Svi bi trebalo da izvuku pouku da ne treba čekati da se pojavi novi proizvod ili da se obavi spajanje kompanija da bi kupili internet adresu, već bi to trebalo uraditi unapred“, poručuje Robinson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari