Posle posete ministra odbrane Dragana Šutanovca Iraku, u Bagdadu je zvanično saopšteno da je irački premijer Nuri al Maliki sa srpskim ministrom razgovarao „o mehanizmima saradnje u snabdevanju iračke vojske oružjem i opremom“, što je u nekim inostranim medijima protumačeno kao namera Iraka da poveća vojnu saradnju sa Srbijom. Irak, prema tim informacijama, planira da unese promene u snabdevanje oružjem, kako ne bi zavisio samo od SAD, čiji novi predsdednik Barak Obama najavljuje ubrzano povlačenje američke vojske iz te zemlje. Irak je, inače, još u decembru 2007, sa Ministarstvom odbrane Srbije potpisao ugovor o isporukama naoružanja i vojne opreme, u vrednosti od oko 235 miliona dolara.

Prošle godine u Irak je domaća odbrambena industrija izvozila puške „kalašnjikov“, puškomitraljeze, mitraljeze, automatske bacače granata, minobacače, revolvere, pištolje, ostala odbrambena sredstva, granate, pešadijsku i minobacačku municiju, kao i školske avione i vojnu opremu. Kako taj ugovor ističe u aprilu ove godine, to se osnovano pretpostavlja da je ministar Šutanovac sa iračkim zvaničnicima razgovarao o nastavku vojne saradnje koja bi podrazumevala i dugoročnije opremanje iračkih snaga bezbednosti (vojske i policije) srpskim pešadijskim i ostalim odbrambenim naoružanju i vojnom opremom.

Sagovornici našeg lista podsećaju da su 70-ih i 80-ih godina prošlog veka jugoslovenski stručnjaci u Iraku izgradili nekoliko fabrika oružja i drugih vojnih objekata. Otuda Iračani, smatraju domaći oružari, najviše povernja imaju u odbrambenu industriju Srbije. U prilog toj tvrdnji navodi se činjenica da su zvaničnici Ministarstva odbrane Iraka, čim su stvoreni uslovi za ponovni uvoz oružja u tu zemlju (krajem 2007.) najpre došli u Srbiju, i sa predstavnicima naših vojnih fabrika sklopili poslovne aranžmane. Najavljeno povlačenje Amerikanaca iz Iraka, otvara mogućnost za unapređenje vojne saradnje sa tom zemljom utoliko pre što domaća odbrambena industrija ima potencijale kako za dugoročno opremanje iračkih snaga bezbednosti, tako i za ponovni prenos znanja i transfer tehnologija u Irak, ističu srpski oružari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari