Na prodaju Geneks kula na Novom Beogradu 1foto Aleksandar Roknić

Geneks kula poznata kao “zapadna kapija Beograda” biće ponuđena na prodaju 23. maja, po početnoj ceni od dve milijarde dinara.

Privredni sud u Beogradu je marta 2017. proglasio bankrot u ovom preduzeću, a kompanija, ondnosno njen stečajni upravnik Budimir Mrdović zatražio je da se proda deo imovine. Radi se o kuli od 14.943 kvadratna metra, koja ima 28 posebnih delova objeka, poslovne prostore i garaže.

Generaleksport je u stečaju od 2015, a u stečaju goidnama je i njena kćerka firma ICG. O radnicima obe kompanije Danas je godinama, u više navrata pisao, jer i posle 13 godina od kako su se stekli uslovi da se od prodaje naplati socijalni program i dalje su na “čekanju”.

Pre tri godine većini od 5.000 radnika u ove dve firme koje su prodate 2009. godine isplaćen je deo novca za socijalni program koji je podrazumevao 200 evra po godini staža. Radnici su dobili 26,92 odsto od tog duga, potom i dodatnih 3,48 odsto, ali im država i dalje duguje 69,6 odsto, odnosno 3,27 milijardi dinara.

Radnici smatraju da novca ima, da su sredstva da se isplate u potpunosti oslobođene i insistiraju da im bude isplaćen ostatak novca jer, kako kažu, na namenskom računu ima više od 20 milijardi dinara, a ostala su validna jedino njihova potraživanja.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika nedavno su za Danas rekli da je za poverioce kojima su potraživanja osporena i koji su pokrenuli, odnosno nastavili ranije započete parnične postupke, u skladu sa Zakonom o stečaju, izdvojen i rezervisan iznos od više od 20 milijardi dinara, u srazmeri određenoj rešenjem o glavnoj i delimičnoj deobi do pravnosnažnog okončanja parničnih postupaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari