Na studijama IT ženski pol značajno u manjini

Ostavite komentar


  1. Ako je tekst samo u svrhu statistike, onda je u redu. Međutim ako je cilj teksta da ukaže na „neravnopravnost polova“ onda je u najmanju ruku pretenciozan i nekorektan. Upis na bilo koji fakultet ne uslovljava pol kandidata, već prijemni ispiti, a pre svega želja da se neko bavi konkretnom strukom. Mislim da se mnogo preteruje u „ispunjavanju evropskih kvota“, jer ne ide da se na silu negde zaposli (ili šta god) 30% žena a da se ne vodi računa o opštim uslovima, i znanju. Kao što nemam problem da u određenim oblastima radi i više od 80% istih ako su sposobnije od muškaraca. Sve što se radi „na silu“ rezultira revoltom.

  2. Pa nije pitanje koji pol je koliko zastupljen u kojoj struci nego da li su uslovi jednaki za sve. Recimo, kada bismo postavili kvotu da mora da bude 50:50 u svim strukama, zar se tako ne bi izgubilo na kvalitetu radne snage jer sta ako npr. muskarac koji je manje sposoban u odredjenoj struci zauzme mesto zeni koja je sposobnija od njega? Isto ovako je mogla da se izbaci statistika o zaposlenima u medicini, zaposlenima u prosveti gde su ove brojke u korist zena. Sto takodje ne bi imalo smisla jer, opet, bitno je da svi imaju jednake mogucnosti, a neka ljudi izaberu sta hoce i sta im se svidja.

    1. Od strane koga i na koji nacin? Ne napadam, nego me samo interesuje sta sam propustio da primetim unutar svoje struke.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.