Na udaru štetočine parkovi, groblja, botaničke bašte…

Šimširov plamenac već tri godine zadaje glavobolju i baštovanima u Srbiji

Ostavite komentar


  1. Svoju višegodišnju ogradu od šimšira uspeo sam da sačuvam pravovremenim otkrivanjem napasti i naravno prksanjem hemijskim preparatima. U čitavom kvartu jedini sam uspeo da zaštitim svoj šimšir.Gospođa Glavendekić umesto da je pri gostovanju u raznim emisijama posavetovala vlasnike šimšira kako da se što brže i efikasnije otarase napasti (jer gusenice unište biljku za desetak dana), govorila je konfuzno i nejasno o tzv. biološkim sredstvima savetujući otprilike- zapatite osice koje jedu gusenice. Sa ovakvim "stručnim" savetima neće biti čudo ukoliko šimšir uskoro bude proglašen zaštićenom vrstom u Srbiji.

  2. Odakle nadiru ovolike štetočine iz Azije? Pa reč je o razaranju evropskog eko sistema zbog nekontrolisanog kretanja ljudi i robe u ovolikom broju iz celog sveta. Znate i sami koliko Australija štiti svoj specifičan eko sistem, a mi?

  3. Molim gospodina Tomu Nikšić da nam napiše koje preparate je tačno koristio za prskanje, jer savete prof. Glavendekić osoba van njene struke ne može da razume. Pretpostavljam da je nama u komentarima dozvoljeno navesti ime preparata. Mi smo prošle godine probali sa preparatima koje su nam sugerisali u apotekama, ali bez uspeha. Ostao nam je u životu još samo jedan dvadesetogodišnji šimšir, htela bih da mu dam šansu za preživljavanje.

  4. ja sam spaso simsir prosle godine, mislim da sam uspeo i ove godine, koristio sam preparat Nurell D, 15-20ml ma 5 L VODE PRSKAKATI NEKOLIKO PUTA NEDELJNO, preparat je jak i otrovan a gusenice pocinju da opadaju na zemlju.

  5. Odgovor čitaocu Moja bašta: sa razmakom od deset dana isprskao sam moje šimšire preparatom NurelleD dva puta. Napominjem da je gusenica bilo zaista mnogo u unutrašnjosti biljke dok su već sutradan posle tretmana popadale mrtve po zemlji. Ova zaštita bila je dovoljna za celu prošlu godinu, međutim ove godine su se napasti opet javile pa sam ponovio proces od dva prskanja. Treba da se pomirimo sa činjenicom da ćemo u buduće naše šimšire morati da štitimo svake sezone a to neće biti lako – navikli smo jednostavno da njima nikada ništa ne fali, i onda – plamenac.

  6. Ok Tomo, hvala sto si na rekao za nurellD, kako te nije bre sramota tri puta postavljas komentar i nista novo nismo culi. ja sam im rekao za NUrell a ti si mogao odma da pomognes ljudima, izadji na videlo bitango, da se ja ne javljam. Ne razumem o cemu ti prichaS sta je tvoj smisao u zivotu? ne razumem,da nekome pomognes ili sta? I NIKOM NISTA.

  7. Molim nervoznog čitaoca Vlastimira da svoj agresivni primitivizam ubuduće plasira komentarisanjem "tekstova" u novinama tipa Informera, koji žive od takve kulturne klijentele. List Danas svakako ne zaslužuje takvu bahatost pri komentarisanju. Bez ikakve potrebe da se pravdam kabadahiluku gosn Vlastimira podvlačim da sam na pitanje koje mi je korisnik Moja bašta lično uputio odgovorio istog dana čim sam ga video a preparat prvobitno nisam naveo jer sam pretpostavio da se kao potencijalna reklama komentar neće ni objaviti. Vaš nazovi komentar nisam čitao budući da čim namirišem nepismenu sklepotinu od teksta bežim glavom bez obzira. Dakle, gosn Vlastimire bitange možete tražiti na drugim mestima a ne među savesnim čitaocima ovog lista.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.