Od novembra prošle godine novopazarska Fabrike trikotaže Raška nema vlasnika. Odlukom Višeg trgovinskog suda u Beogradu raskinut je kupoprodajni ugovor sa beogradskim preduzećem Oktan pro, koje je posle tri i po godine upravljanja kapitalom Fabrike trikotaže, ostavilo dug veći od dva miliona evra i samo deset zaposlenih.

Od novembra prošle godine novopazarska Fabrike trikotaže Raška nema vlasnika. Odlukom Višeg trgovinskog suda u Beogradu raskinut je kupoprodajni ugovor sa beogradskim preduzećem Oktan pro, koje je posle tri i po godine upravljanja kapitalom Fabrike trikotaže, ostavilo dug veći od dva miliona evra i samo deset zaposlenih. Do ovih podataka došao je stručni tim Udruženja manjinskih akcionara i uputio ih na desetak adresa u Republici i opštini. U tom dokumentu konstatuje se da je sada već bivši većinski vlasnik „neprekidno izvlačio kapital iz Fabrike trikotaže usmeravajući ga na račun svoje privatne firme i tako potpuno obezvredio akcije manjinskih akcionara“. Utvrđeno je da je Preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu SM trejd d.o.o. Beograd, od Eksim banke u Beogradu podiglo kredit od 1,3 miliona evra. Pri tom je pod hipoteku stavljena sva imovina novopazarske Fabrike trikotaže. Založni dužnik bila je Fabrika za proizvodnju konfekcije i trikotaže Oktan pro, AD Novi Pazar. I dok sudski spor u vezi sa poništavanjem hipoteke još traje, iz proizvodnih hala nestalo je 200 mašina. Stručni tim konstatuje da je žiro račun Fabrike Raška blokiran zbog minusa od 69 miliona dinara, da doprinosi i porezi nisu plaćani, dok obaveze prema poveriocima premašuju 50 hiljada evra. S druge strane, na zalihama se nalazi roba vredna oko 150 hiljada evra.
Konsultantski tim Udruženja malih akcionara Srbije, smatra da je moguće pokretanje proizvodnje jer ima firmi koje su zainteresovane za lon poslove. Za poznatog kupca moguća je proizvodnja 60 hiljada majica, gde bi bilo angažovano 40 radnika. Nova proizvodnja mogla bi da se organizuje za 10 dana uz ulaganje od 10 hiljada evra. Konsultantski tim UMA Srbije predlaže da se hipoteka poništi, da se poreske obaveze prema državi otpišu i da se prebace na teret bivšeg većinskog vlasnika. Predlog je, takođe, da se obaveze prema radnicima izmire iz imovine preduzeća, da se utvrde realna dugovanja prema poveriocima, da se izvrši reprogramiranje, kao i da se proda roba sa zalihe, kao i deo placa površine 1,75 hektara. Procenjeno je da bi tom prodajom mogao da se ostvari prihod od minimum milion evra, sredstva bi bila usmerena ka pokretanju proizvodnje, reprogramiranju obaveza i isplatu doprinosa zaposlenim radnicima.
Novi vlasnik Fabrike trikotaže Raška obećao je prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora da će izmiriti sva dugovanja prema državi i radnicima, kao i da će na tržište izbaciti nove kolekcije. Od svega ostala su samo dugovanja. Do sredine devedesetih godina Fabrika trikotaže Raška u ovom gradu bila je jedan od pokretača privrednog razvoja. Kada je počelo posrtanje, prvo su prodati pogoni na seoskom području koji su dugo bili predmet sudskog spora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari