Nacionalni stadion u Surčinu i prateći sadržaji koštaju više od pola milijarde evra 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Procenjena investiciona vrednost radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona i pratećih sadržaja u Surčinu iznosi oko 515,6 miliona evra, odnosno oko 61 milijardu dinara, objavila je danas Nova ekonomija.

Precizicirano je da je taj podatak u dokomentu pod nazivom „Tehnički opis arhitektura“, koji je izradio „Mašinoprojekt kopring“, a koji je priložilo Ministarstvo finansija uz zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta.

Predložena lokacija za Nacionalni fudbalski stadion smeštena je u „za sada“ ruralnom području izvan centra naselja Surčin.

U dokumentaciji se navodi da je na lokaciji uz autoput E75, južno od petlje Surčin-jug, projektovan i kompleks budućeg Nacionalnog stadiona, sa parkinzima i pripadajućom infrastrukturom, kao i da se parcela nalazi na periferiji Beograda, odnosno 15 kilometara od centra grada i pet kilometara od aerodroma „Nikola Tesla“.

Stadion će biti kružnog oblika i imaće ukupno 52.241 sedište, a predviđeno je i 3.323 parking mesta za automobile, 145 elektro punjača, 242 mesta za osobe sa invaliditetom, 33 za kombi vozila, 49 za autobuse, 40 za taksi vozila i 45 za bicikle.

Podseća se da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sredinom juna izdalo lokacijske uslove za faznu izgradnju stadiona.

Za izgradnju Nacionalnog stadiona budžetom u 2023. godini bilo je planirano izdvajanje 7,7 milijardi dinara, ali je rebalansom budžeta taj iznos povećan na 12,3 milijarde dinara.

U budžetu za 2024. godinu predviđeno je izdvajanje od 13 milijardi dinara za Nacionalni stadion, а po isto toliko je planirano i za 2025. и 2026. godinu.

„Država Srbija uzeće kredit od 42 milijarde dinara (oko 358,8 miliona evra) kod Poštanske štedionice za izgradnju Nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama“, piše u predlogu zakona kojim Skupština Srbije treba da odobri to finansiranje, a koji je trenutno u skupštinskoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari