Kako se kreću cene klima uređaja i njihova ugradnja? 1Foto: Shutterstock/Butsaya

Za oko 15 dana zvanično počinje leto, a letnje vrućine već su stigle i temeperature idu i preko 30 stepeni.

Pod uticajem klimatskih promena i sve većeg zagrevanja planete gotovo je nemoguće zamisliti leto u Srbiji bez nekog tipa rashladnog uređaja.

S obzirom da su klima uređaji još uvek najefikasnije sredstvo za rashlađivanje tokom vrelih dana, to je i ono za šta se najveći broj građana odlučuje.

Pored toga, klima uređaji su, u finansijksom smislu, dostupni većini građana, ali raspon u cenama je veliki.

Cena, pre svega, zavisi od vrste klime, zatim od proizvođača, od njene snage hlađenja, energetske efikasnosti, nivoa buke spoljašne i unutrašnje jedinice…

Mnogi su faktori koji na to utiču, a mnogi faktori utiču i na sam izbor klime. Pored cene, koja je mnogim građanima prvi kriterijum, izbor klima uređaja zavisi i od tipa i veličine prostora u koji želite da je ugradite, snage, pa i toga do kojih temperatura može da greje kada dođe zima i hladno vreme.

Tu postoji razlika između standardnih i inventer klima.

Razlika između ova dva tima klima uređaja je u načinu rada i u energetskoj efikasnosti.

Naime, inventer klima se, za razliku od obične, ne isključuje i sve vreme efikasno održava zadatu temperaturu, ali uz takav način rada ona i štedi električnu energiju i samim tim je isplativija.

Utrošnja električne energije sa inventer klimom je i 30 odsto niža u odnosu na obične klime.

Pored toga, ovaj tip klime i razne druge prednosti kao što su duži životni vek, niži nivo buke, može da postigne niže temperature, a istovremeno može da radi i na temperaturama do minus 20…

Zbog svega toga, ovi uređaji su i skuplji, pa se njihove cene najčešće kreću od 30.000 dinara pa sve do 200 i više hiljada.

S obzirom na veliki raspon cena, poželjno je pre kupovine savetovanje sa nekim stručnim licem kao biste odabrali idealnu klimu za vaš prostor.

Standardne klime, s druge strane, mogu da se nađu i po nižoj ceni, već od 20.000 dinara, ali i njihove cene idu i do 150.000 dinara i više.

Pored ova dva tipa, postoje i pokretne klime, odnosno one koje se ne kače na zid, već ih držite na podu prostorije i možete ih pomerati po potrebi.

One su, uglavnom, manje efikasne i slabijeg kvaliteta, ali su praktičnije za određene prostore.

Cene ovih uređaja kreću se okvirno od 3.000 do 50.000 dinara.

Koliko košta ugradnja klima uređaja?

Ugradnja, takođe, zavisi od više faktora. Pre svega, od modela klime, ali i od toga na kom se spratu klima ugrađuje, kolika je razdaljina između unutrašnje i spoljašne jedinice, kao i od toga u kom se delu grada nalazite.

Različiti majstori naplaćuju po različitim kriterijumima, pa je poželjno da i prilikom ovog odabira razmotrite više opcija pre nego što odlučite.

Kada se sve uzme u obzir, okvirno se cene ugradnje klima uređaja kreću od 8.000 pa do 30.000 dinara.

Na posebnim akcijama moguće je pronaći i jefitiniju ugradnju, ali na pojedinim mestima vas ugradnja može izaći i skuplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari