Ministri finansija i privrede i zdravstva, Mlađan Dinkić i Slavica Đukić-Dejanović, saopštili su juče da su sa predstavnicima farmaceutske industrije pronašli rešenje za dug države od 26 milijardi dinara, koji je nazvan i najvećim državnim dugom. Na sastanku ministara sa predsednicima Grupacije veledrogerija, Grupacije proizvođača lekova i Udruženja stranih proizvođača lekova Inovia, prihvaćeno je da Republički fond za zdravstvo postepeno skraćuje rokove plaćanja sa sadašnjih 200 dana na 150 u 2013. godini, 120 dana u 2014. godini, da bi taj rok u 2015. iznosio samo 90 dana, navodi se u saopštenju.


To će biti omogućeno striktnom primenom Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja meseca, a da se primenjuje od 31. marta 2013. godine. Time bi bio regulisan dug RFZO apotekama za lekove izdate na recept, sanitetski materijal i medicinsku opremu. Dug bolnica, koji na dan 31.oktobra ove godine, iznosi 13 milijardi dinara , preuzeće Republika Srbija kao javni dug i isplaćivaće ga u nominalnom iznosu, bez kamate, u naredne tri godine, u jednakim tromesečnim ratama.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović najavila je istom prilikom da od 31. marta sledeće godine bolnice neće moći samostalno da nabavljaju lekove i sanitetski materijal nego će postojati centralna javna nabavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari