Nagrade na Vimbldonu rekordne: Koliko novca dobijaju takmičari? 1foto EPA-EFE/NEIL HALL

Teniski turnir Vimbldon počinje danas, 1. jula, i naredne dve nedelje će se na engleskoj travi nadmetati najbolji teniseri i teniserke današnjice za još jedan prestižni trofej.

Ali i ogromne svote novca, jer su nagrade ovog leta na Vimbldonu, potvrdili su organizatori, rekordne.

Ukupan nagradni fond je 50 miliona funti, što je za 11,86 odsto više u odnosu na prošlogodišnji nagradni fond.

Šampioni Vimbldona 2024. dobiće ček na 2,7 miliona funti, odnosno 3,4 miliona dolara što je za gotovo 15 odsto više od onoga što su Karlos Alkaraz i Marketa Vondrušova zaradili od pobede na ovom turniru prošle godine.

Ko izgubi u finalu dobija 1,4 miliona funti, ili 1,7 miliona dolara. Polufinalistima u muškoj i ženskoj singl konkurenciji pripašće po 907.625 dolara, a četvrtfinalistima nešto malo manje od pola miliona dolara – 476.027 dolara.

Za prolaz u četvrto kolo prestižnog turnira koji se na engleskoj travi igra 137. put vredi 286.886 dolara, treća runda donosi ček na 181.525 dolara, a druga runda – 118.055 dolara.

Poraz u prvom kolu obezbeđuje nagradu od 76.164 dolara, a kvalifikanti će dobijati u rasponu od 50.776 dolara, koliko je za one koji stignu do trećeg kola kvalifikacija, do 19.041 koliko se plaća poraz na startu kvalifikacionog turnira, piše Nova ekonomija.

Nagrade za igranje u dublu i miksu su tradicionalno niže od onih u singlu. Tako će pobednici u dublu inkasirati 824.162 dolara, dok će finalistima pripasti 418.421 dolara.

Novak Đoković drugi nosilac

Srpski teniser i sedmostruki osvajač Vimbldona Novak Đoković, iako je bilo neizvesno da li će zbog operacije uopšte i igrati, biće drugi nosilac na turniru, odmah uz Italijana Janika Sinera koji je nedavno preuzeo lidersku poziciju na ATP listi.

Treći nosilac je Španac Karlos Alkaraz, koji je prošle godine u finalu Vimbldona pobedio upravo Đokovića. Nemac Aleksandar Zverev je postavljen za četvrtog nosioca, Rus Danil Medvedev je peti, a Andrej Rubljov šesti.

U prvih 10 nosilaca na turniru su još Hubert Hurkač, Kasper Rud, Aleks de Minaur i Grigor Dimitrov.

U ženskom delu žreba prva nositeljka je Poljakinja Iga Švjontek, druga Koko Gof, slede Arina Sabalenka, Elena Ribakina, Džesika Pegula i kao šesti nosilac aktuelna šampionka Marketa Vondrušova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari