Prethodne sedmice na Beogradskoj berzi ostvaren je promet veći od milijardu dinara (9,8 miliona evra). Za razliku od prethodnih nedelja, kada su najtrgovanije akcije na domaćem tržištu kapitala bile akcije Naftne industrije Srbije, najveće učešće u prošlonedeljnom prometu ostvarile su akcije vranjske kompanije Alfa plam (ALFA), kojima je trgovano u iznosu od 357,8 miliona dinara. U samo jednoj transakciji zabeleženoj u petak, 11. marta, istrgovano je 40.768 akcija Alfa plama, što čini 23,3 odsto ukupnog broja vlasničkih papira ove kompanije.

Pored akcija Alfa plama, koje se nalaze na Standard marketu Beogradske berze, među pet najtrgovanijih našle su se još četiri hartije sa Prajm marketa, i to NIS a.d. Novi Sad, sa vrednošću prometa od 316 miliona dinara, zatim Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), čijim je akcijama trgovano u iznosu od 68,9 miliona dinara, kao i akcije beogradskog Energoprojekt holdinga (ENHL), koje su se u prethodnoj nedelji našle na petom mestu po vrednosti prometa od 32,6 miliona dinara.

Tradicionalni rekorder AIK banka iz Niša (AIKB) našla se na četvrtom mestu – vrednost prometa 54,3 miliona dinara. S druge strane, akcije AIK banke zabeležile su nedeljni rekord u promeni cene, i to pre svega prioritetne akcije bez prava glasa ove banke (AIKBPB), čija je cena na tržištu Berze u odnosu na prethodnu nedelju porasla za 7,14 odsto. Takođe, obične akcije niške AIK banke (AIKB) zauzele su četvrto mesto na listi dobitnika, sa rastom cene od 4,63 odsto, dok je treće i četvrto mesto pripalo akcijama Kredi banke iz Kragujevca (+5,44 odsto) i preduzeća Lasta iz Beograda (+4,77 odsto). Cena akcija NIS-a kretala se u rasponu od 497 do 508 dinara po jednoj akciji, a poslednja cena ovih hartija zabeležena 11. marta, iznosila je 499 dinara i za 0,40 odsto bila je viša u odnosu na prethodni petak. S druge strane, akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ su i protekle nedelje zabeležile pad cene i trgovanje završile na nivou od 510 dinara (pad od 1,16 odsto).

Prethodnu nedelju na Beogradskoj berzi obeležilo je i potpisivanje Ugovora o saradnji u oblasti distribucije podataka iz trgovanja sa Bečkom berzom. Prema tom Ugovoru data vendori Bečke berze od četvrtka mogu preuzimati i podatke iz trgovanja sa Beogradske berze. Na taj način Berza u Beogradu je, pored berzi iz Budimpešte, Ljubljane, Praga, Bukurešta, Sarajeva, Banja Luke, Makedonije, postala deo alijanse berzi Centralne i Istočne Evrope, koje svoje trgovačke podatke distribuiraju preko Bečke berze. Bečka berza trenutno ima 250 ovlašćenih data vendora.

Maksimalne vrednosti indeksa

Indeksi srpskog tržišta kapitala zabeležili su rast vrednosti – BELEX15 bio je u plusu od 0,45 odsto, a indeks BELEXline u plusu od 0,97 odsto. Takođe, oba indeksna pokazatelja su poslednjeg trgovačkog dana prethodne nedelje ostvarili maksimalne vrednosti u odnosu na prethodne 52 sedmice. Indeks BELEXline nedelju je završio na nivou od 1.453,29, dok je poslednja vrednost indeksa BELEX15 u petak iznosila 773,88, poena, a njegova maksimalna vrednost za taj dan, što istovremeno predstavlja i godišnji maksimum, 783,25 indeksnih poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari