Druga godina mandata aktuelne Vlade Srbije „neće biti godina razvoja već godina oporavka“, izjavio je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i ravnomernog regionalnog razvoja sinoć na svečanoj večeri na „Zekinom salašu“ u Krčedinu u opštini Inđija, koju je organizovao predsednik te opštine Goran Ješić.

Dinkić je rekao je da je pitanje koliko će Srbiji trebati vremena da se vrati na nivo od pre svetske ekonomske krize. On je ocenio da je jedna od šansi Srbije prognoza da će se proizvođači iz razvijenih i bogatih zemalja seliti u zemlje u kojima se investicije više isplate i u kojima je proizvodnja jeftinija, poput Srbije. Prema njegovom mišljenju, prva godina mandata Vlade Srbije bila je godina borbe za preživljavanje, jer nije bilo realno očekivati da se u uslovima globalnog ekonomskog pada Srbija razvija.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, najavio je da će ove godine jedna od najvećih „grinfild“ investicija u Srbiji biti izgradnja fabrike danskog proizvođača opreme za navodnjavanje Grundfos, u visini od 80 miliona evra i to u opštini Inđija. „Da bi došli do pozitivnih promena u Srbiji morate da budete dobar kao hleb i odlučan i jak kao bik. Obe stvari se odnose na gradonačelnika Inđije Gorana Ješića“, rekao je Đelić.

Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, rekla je da je opština Inđija lider u informacionim tehnologijama u Srbiji. Prema njenim rečima, Inđija u toj oblasti zaslužuje čistu peticu, dok u Srbiji još ima mnogo opština koje ne zaslužuju prelaznu ocenu. Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, je pozvao investitore da ulažu u Vojvodinu i naveo da će pokrajinska vlada obezbediti 1.300 evra za svako novootvoreno radno mesto.

Goran Ješić je naveo da će Inđija ove godine privući između 130 i 140 miliona evra grinfild investicija i zahvalio Fondu za promociju investicija Vojvodine i Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), što su pomogli opštini Inđija u privlačenju investitora. On je ocenio da je veliki problem Srbije pitanje decentralizacije i da sve dok Srbija ne bude decentralizovana i regionalizovana neće moći da bude ni kokurentna sa okruženjem. Ješić je organizovao je svečanu večeru radi uspostavljanja dalje saradnje s domaćim i stranim investitorima. Opština Inđija je lider u Srbiji po broju „grinfild“ investicija, čija ukupna vrednost iznosi više od 300 miliona evra.

CVETKOVIĆ: Dotakli smo dno

Beograd – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Srbija u okviru ekonomske krize već dotakla dno i da se sada ide polako na gore, odnosno da se situacija poboljšava. „Da li ćemo opet da se vratimo na dno, to još niko ne zna. Ja sam optimista i mislim da nećemo. Svi naši napori su urodili plodom i mi se sada nalazimo u mnogo boljoj situaciji“, rekao je Cvetković sinoć gostujući na RTS. Dodao je da sloma srpske privrede neće biti, jer „nije slom nešto što pada s neba“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari