Predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin i ministar finansija Dušan Vujović u petak bi trebalo da razgovaraju o zahtevima bivših radnika srpskih fabrika koji su, od 2011. dobrovoljno, uz opciju „pet godina do penzije“, napustili svoja preduzeća. NJima je, kao jedna od mogućih opcija, ponuđeno da preostalih pet godina do penzije (koliko im je ostalo po tada važećem zakonu) provedu na evidenciji nezaposlenih uz mesečna primanja. Promenom zakona oko 6.000 ljudi iz te grupe iako sada ima dovoljno radnog staža, ne ispunjava starosni uslov, koji se sada jedino primenjuje, pa će im penzija imati status prevremene uz doživotno umanjenje od oko 20 odsto.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sastanak u petak, kojem će prisustvovati i premijer Vučić, najavio je ministar Vulin, koji ih je prekjuče napokon primio i pritom, kako tvrde, obavestio „da je iznenađen“, odnosno da nije bio upoznat sa činjenicom da su im primenom novog Zakona o PIO penzije umanjene i za više petine iznosa.

Sastanku predstavnika udruženja „Opcija pet“ koje okuplja bivše radnike Zastave, Goše, Prve petoletke, Kablova, Slobode i drugih srpskih fabrika sa ministrom Vulinom, prethodila je najava protesta koji je, ispred Vlade Srbije, trebalo da počne sutra, i da traje do ispunjenja zahteva. Članovi Udruženja do sada su se okupljali u više navrata u Kragujevcu i Beogradu, a poslednji protest organizovali su 4. decembra kod kragujevačke gradske skupštine, odakle su poručili da će se do kraja meseca okupiti ispred Vlade Srbije, gde će ponovo zahtevati razgovor sa premijerom. Naglasili su da će, ukoliko i tada ne bude želeo da ih primi, započeti protest „sedenjem na stiroporu“. U ovonedeljnoj najavi tog protesta koji je, zbog obećanog sastanka kod premijera Vučića, privremeno „zamrznut“, nagoveštena je i mogućnost masovnog štrajka glađu ispred Vlade Srbije.

– Razgovor sa Vučićem tražimo, jer smo njegovom kabinetu još 13. oktobra predali peticiju sa 3.700 potpisa, kojom se traži da se u njihovom slučaju ne primenjuje novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je na snazi od početka 2015. jer je reč o retroaktivnoj primeni, što je neustavno – ponovljeno je u više navrata na protestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari