Naftna industrija Srbije završila je modernizaciju proizvodnih kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu, a juče je otvoren novi kompleks koji će kompaniji omogućiti da zauzme lidersku poziciju na balkanskom tržištu naftnih derivata. Svečanom otvaranju renoviranih postrojenja prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i ministarka energetike Zorana Mihajlović.


– Ovaj događaj je izuzetno važan jer će Srbija imati najkvalitetnije motorno gorivo iz domaće proizvodnje. To je pokazatelj da Srbija ima pouzdanog partnera u Gasprom njeftu – izjavio je premijer Dačić koji je i pustio obnovljena postrojenja u rad.

On je takođe rekao da želi da Beograd i Moskva uskoro potpišu sporazum o strateškom partnerstvu i dodao da je energetski sporazum Srbije i Rusije najbolji pokazatelj veza dve zemlje.

Predsednik Nikolić čestitao je svima koji su učestvovali realizaciji ovog posla. „Želim da poručim da će biti još mnogo ovakvih energetskih projekata“, rekao je Nikolić.

On je takođe naglasio da je modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu pokazala da su Srbija i Rusija ušle u novu fazu odnosa. „Ušli smo u novu fazu odnosa sa Rusijom koji su nastali zbog ljubavi dva naroda, ali će imati dug kontinutitet zbog obostranog interesa građana dve države“, rekao je Nikolić novinarima posle puštanja u rad obnovljene rafinerije.

Prema rečima predsednika Izvršnog odbora Gasprom njefta Aleksandra Djukova, uspešan završetak programa modernizacije i rekonstrukcije Rafinerije u Pančevu potvrđuje da je Gasprom njeft u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze po sporazumu s vladom Srbije.

– Za protekle tri godine efikasnost NIS-a je značajno povećana, što je kompaniji omogućilo da počne da ostvaruje prihod i da postane jedan od lidera na tržištu balkanskog regiona. NIS trenutno razrađuje strategiju daljeg razvoja rafinerije i njenih proizvodnih kapaciteta, kako bi postao najveći učesnik na balkanskom tržištu naftnih derivata i ojačao pozicije Gasprom njefta na međunarodnom tržištu – rekao je Djukov.

Zahvaljujući puštanju u rad kompleksa lakog hidrokrekinga vakumskog gazolina i hidroobrade dizel goriva ukupnog kapaciteta tri miliona tona naftnih derivata godišnje, dubina prerade rafinerije u Pančevu biće povećana na 84 odsto, a udeo proizvodnje belih derivata na 76 odsto. Obim industrijskog otpada u atmosferu smanjiće se do nivoa koji propisuju norme Evropske unije za proizvodna preduzeća. Od 2013. godine Rafinerija NIS u Pančevu u potpunosti će preći na proizvodnju benzina i dizela koji odgovaraju zahtevima evro-5 standarda. Posle puštanja u rad novog kompleksa godišnji obim proizvodnje benzina evro-5 standarda biće povećan na 638.000 tona, a dizela na 1,5 miliona tona. To će omogućiti NIS-u ne samo da potvrdi status najvećeg isporučioca visokokvalitetnog goriva na domaćem tržištu, već i da počne izvoz u zemlje balkanskog regiona. Značajno povećanje ekoloških karakteristika proizvedenog goriva će takođe blagotvorno uticati na stanje životne sredine.

Obim investicija Gasprom njefta u projekat modernizacije i rekonstrukcije Rafinerije NIS dostigao je 547 miliona evra, od kojih je 397 miliona bilo utrošeno na izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a preko 150 miliona evra – na modernizaciju i izgradnju objekata industrijske infrastrukture rafinerije, izgradnju vodoničkog postrojenja i ekološke projekte.

Zvanice

Svečanom puštanju u rad obnovljenih postrojenja prisustvovali su bivši ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin, ministri Mlađan Dinkić, Velimir Ilić i istaknute javne ličnosti poput Emira Kusturice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari