Najskuplji sir na svetu pravi se od magarećeg mleka, a kako prenosi Al Džazira Balkans, jedan kilogram se prodaje za hiljadu evra.
Sve je počelo u Srbiji, u rezervatu prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice, gde su nedavno počeli da proizvode ovaj neobičan sir, a način pripreme se nikome ne otkriva.
Pravljenje sira od magarećeg mleka je dug i težak proces, što je verovatno jedan od razloga što sličnih primera nema u svetu.
Za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara magarećeg mleka, što je količina koja se može dobiti samo od jedne životinje za dve godine. U Zasavici se godišnje proizvede oko 100 kilograma sira.
O magarcima brine desetak ljudi, a životinje, kažu, nisu zahtevne. Hrane se senom, delovima kukuruza i vodom.
Proizvodi se pažljivo čuvaju u rezervatu, a među njima, pored sira, ima sapuna od magarećeg mleka, dnevne i noćne kreme, likera.
Kremovi su skuplji od sireva, a svi proizvodi se prave po porudžbini, uglavnom za kupce iz Velike Britanije i arapskog sveta.
Miropa Kunić, radnica u rezervatu, kaže da ove životinje, koje se muzu jednom dnevno, daju mnogo manje mleka od krava.
Recept je strogo čuvana tajna, a poznato je samo da se magareće mleko meša sa kozjim da bi sir bio mekši.
Magareće mleko sadrži samo jedan odsto masti, bogato je vitaminima A, D i E, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama i sadrži 60 odsto više vitamina C od kravljeg mleka.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.