Najtraženiji sezonski poslovi za srpsku omladinu: Rad kao u kasarni, ali zarada i do 8.000 evra za jedno leto 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Manjak radne snage nigde nije tako akutan i vidljiv kao u ugostiteljstvu, a već dugo vremena uglavnom mladi ljudi iz Srbije od maja do septembra ili oktobra zarađuju radeći na jadranskoj i egejskoj obali.

Oglasi za radnike u fabrikama u Češkoj i Slovačkoj, za sve vrste majstora u Austriji i Nemačkoj su aktuelni tokom cele godine, ali trenutno su najtraženiji, sa ili bez iskustva, konobari, kuvari, sobarice, pomoćnici u kuhinji, hostese, pica-majstori i razna druga zanimanja.

Najviše radnika traže hoteli iz Hrvatske gde tradicionalno leti odlaze ljudi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali ove godine ima čak i Filipinaca i Nepalaca.

Domaće radne snage ima sve manje pošto mladi masovno odlaze u Zapadnu Evropu gde zara|uju više nego u Hrvatskoj, ali poslodavci moraju dobro da plate i one koje dolaze sa strane.

Prema oglasima agencija za zapošljavanje kuvari u zavisnosti od iskustva i hotela u kom će raditi mogu mesečno da zarade od 1.350 do 2.250 evra, pica-majstori 1.500 do 2.000 evra, pomoćni radnici u kuhinji od 600 do 1.200 evra, konobari do 1.300 evra, recepcionari do 1.400 evra, gril-majstori do 2.000 evra, a traže se i prodavci ili prodavačice, sobarice koje mogu da zarade i do 1.000 evra, portiri, voditelji domaćinstva koji primaju i ispraćaju goste…

Ovo ne moraju biti i konačne plate, jer se može raditi i prekovremeno.

Osim toga pored neto plate obezbeđen je sad već obavezno smeštaj, pošto je na jadranskom primorju, a posebno u Dubrovniku najam soba preskup, a najčešće se može računati i na dva obroka.

Kuvar Dejan Marković trenutno radi u Beogradu, a prošlo leto proveo je radeći u restoranu u Hrvatskoj. I za ovu godinu imao je ponude, koje za sada nije prihvatio.

„Jako je velika ponuda poslova kada govorimo o hrvatskom primorju i plate zavise od toga da li se radi o luksuznim hotelima, boljim restoranima, picerijama. Sve zavisi od objekata u kom se radi, pica-majstori na primer imali su plate u proseku od 1.600 do 2.000 evra”, kaže Marković.

Uz to ide obavezno smeštaj, to je bar nešto što je on, kako kaže, redovno unapred dogovarao.

“Prosečna plata za osam sati rada za kuvare je bila nekih 1.600 evra, s tim što može da se zaradi i do 2.000 i 2.500 evra mesečno. Ali svaki dan se radi, imate ljude koji do|u i vežu 100 dana u cugu. Samo kod boljih restorana ima slobodnih dana”, kaže Dejan i dodaje da poslodavci obavezno prijavljuju radnike, da se deo zarade dobija na račun, a deo na ruke.

Kaže da je bilo poslodavaca koji su nudili plate od 1.200 do 1.300 evra, ali da je malo ko hteo da radi za taj novac.

Kada se radi o platama konobara one su prosečno bile oko 800 evra, s tim što je, kako kaže, jedna koleginica za tri i po meseca prošlog leta zaradila i 4.500 evra za bakšiš.

Sve to ne izgleda mnogo, ali kada se uporedi sa platama ovde može i duplo više da se zaradi. Plate kuvara u Srbiji su trenutno u proseku od 100.000 do 120.000 dinara, samo šefovi mogu da zarade više, ali iako nije sve u parama znači, kako kaže, kada za nekoliko meseci može da se skupi nešto na “gomilu”.

“Kada odete negde da radite, vi ste kao vojnik, nema šta da napuštate kasarnu, zna se zašto ste tamo. Tako da može da se zaradi od 6.000 do 8.000 evra za tih nekoliko meseci i uz obezbe|en smeštaj dosta novca ostane”, naglašava Dejan Marković.

I slovenački ugostitelji traže radnu snagu u Srbiji. Recimo za platu do 1.000 evra uz prijavu, smeštaj i dva obroka traže se pomoćne radnice za restorane u Ljubljani ili Fažani.

Aleksandra koja ima restoran brze hrane u Ljubljani za naš list kaže da je kada je ona došla u Sloveniju bilo obavezno da se zna jezik, ali da sada ljudi iz inostranstva dolaze i rade, a znaju samo osnove jezika.

“Neto plate su minimalna nekih 660 evra, trgovci imaju oko 1.000, a fizički radnici imaju veće. Majstore svi primaju i oni imaju plate od 1.200 do 2.000 evra, jer radnici ovde to neće da rade”, kaže naša sagovornica.

Kod njih u restoranu neto plata je 1.200 evra i radi se samo od ponedeljka do petka osam sati dnevno. Najveći problem je, kako kaže, to što sa bilo kojom platom teško živiš ako plaćaš kiriju i troškove jer na to može da ode i do 60 i do 70 odsto plate. Zato, napominje, većina onih koji do|u sa strane u Sloveniju da rade, do|e do papira i idu dalje u Nemačku ili Austriju.

Nešto manja je tražnja za radnicima u Crnoj Gori, a oglasa ima raznih. Optimistični traže kuvara sa najmanje pet godina iskustva i nude platu od 1.000 do 1.200 evra. Drugi nude do 1.800 evra za kuvara, 500 do 1.000 evra za pomoćnika u kuhinji. Naravno uz smeštaj i hranu.

Prema podacima specijalizovanog sajta za oglašavanje poslova Startuj.com, najtraženije oblasti u inostranstvu su u ugostiteljstvu, pripremi hrane, higijeni, trgovini, turizmu, ali i u umetnosti, na primer dosta se traže fotografi, kao i u zdravstvu.

Na oglasima se mogu naći i poslovi na rečnim brodovima koji krstare Evropom, pa tako kompanija Viking nudi platu od 1.700 evra uz smeštaj i hranu za letnji posao na brodovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari