Tako se reklamira juče započeta onlajn prodaja građevinskih mašina austrijske firme Alpine Bau GmbH u stečaju: kao najveća licitacija građevinskih mašina u Evropi.

Firmu specijalizovanu za takve (ras)prodaje Karner/Dechow ovlastio je stečajni upravnik Alpine Štefan Ril da proda više od 5.000 građevinskih mašina i 250 automobila koji su pripadali bankrotiralom austrijskom građevinskom gigantu. Zainteresovani mogu mašine pogledati na četiri lokacije koje pripadaju Alpini, a koje se nalaze kod Linca, Salcburga, Traiskirhena i Graca.

Za to vreme sve tri firme koje je Alpine Bau GmbH osnovala ili kupila u Srbiji i dalje su aktivna privredna društva. Dvema – Građevinsko preduzeće Alpine doo i Ogranak Alpine Bau GmbH, obe u Beogradu – računi su blokirani od kraja jula ove godine za iznose od 96,3 miliona odnosno 24,6 miliona dinara. Obe firme su prošlu godinu okončale sa gubitkom – od 765,8 miliona odnosno 2,8 milijarde dinara. Prema podacima za 2012. godinu zapošljavaju 92 odnosno 93 radnika.

Alpine kamen Batočina je takođe u vlasništvu Alpine GmbH, preko njene firme kćerke iz Salcburga i ta firma je 2012. okončala sa dobiti, račun joj nije u blokadi i zapošljava 124 radnika.

Stečajni upravnik Alpine Bau ranije je obavestio list Danas da će se poslovima Alpine u Srbiji pozabaviti kad završi sa njenim poslovima i firmama u Austriji. Tamošnji mediji ocenjuju da je u tom poslu veoma efikasan. I što je još važnije, devet od deset radnika Alpine u Austriji već je zbrinuto, a u oktobru će im biti isplaćena i nenamirena potraživanja od te firme, a iz Fonda koji u te svrhe postoji u Austriji.

JP Koridori Srbije i JP Putevi Srbije objavili su da su stečajnim organima u Austriji prijavili potraživanja veća od 130 miliona evra. Računa se da firmama podizvođačima iz Srbije Alpine Bau GmbH duguje oko 400 miliona dinara. Prvo ročište poverilaca Alpine, zakazano za kraj avgusta ove godine u Beču, otkazano je zbog velike gužve koju su poverioci te firme napravili. Sledeći termin za održavanje ročišta je 9. oktobar. Dosad su prijavljena potraživanja od propale austrijske firme od oko pet milijardi evra, a računa se da se svi poverioci još nisu prijavili. Njena dosad utvrđena stečajna masa iznosi oko 95 miliona evra i, prema podacima stečajne uprave, uglavnom je opterećena založnim pravom banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari