Najveći broj zaraženih na svetu cena najboljeg BDP-a u Evropi

Posledice odluke političkog dela Kriznog štaba da odbije jedinstveni stav medicinskog dela o zatvaranju uslužnih delatnosti početkom novembra

Ostavite komentar


    1. Tako se isto kalkulisalo onda kad je pala Krajina, pa se narod upucivao na Kosovo u „novi zivot“. Tako se isto kalkulisalo posle pobede na Kosovu kad je 200 hiljada izbeglo i kad nam je NATO unistio „samo“ dva tenka. Brojevi, nasa magija, nekad povecaj, nekad smanji. Po potrebi. Ali, korona je kao onaj sneg sto pada da bi svaka zverka pokazala svoj trag. Tako se laz i prevara ne moze sakriti i lokalizovati kao u slucaju pobeda u Krajini i na Kosovu…

  1. Gadna dilema. Ne bih voleo da je rešavam. Ali na svu sreću naša vlast nema takve dileme, oni stvari mere zemaljskim vrednostima kao što je rejting kao indikator opstanka na vlasti, moć kao sredstvo da oko sebe korumpiraš sve živo, količina uništenih neistomišljenika i trajno eliminisanih suparnika…

  2. Čija to ekonomija se ovde „brani“, kineska, ruska, nemačka, turska…? Pitaju se „mudraci“ šta je bitnije život ili profit a i dete predškolskog uzrasta može da razvije toliko logike da zakluči da mrtvi i bolesni ne stvaraju profit i ne zarađuju. Počev od „udžerice“ iz privatnog sektora pa do multikorporacije ako nema rezerve za mesec dana najstrožeg karantina – ne treba ni da postoje na tržištu! Ali ovaj antisistem ima drugi ogroman problem: počiva na antivrednostima kakve promoviše i plaća (obilato) parazite (mnoštvo) kakve nijedan iole zdraviji sistem ne bi mogao da namiri ni sa ni bez pandemije. Razmi „blejači“ i „prodavci magle“ (i u samom tekstu se mogu prepoznati ti profili) baš ni sa čim ne doprinose ni ovom ni bilo kakvom iole normalnom društvu . Kvazianalitičari, prepričavači situacija, …gomile izmišljenih beskorisnih „radnih mesta“ i „profesija“. Za to sve namaknuti novac?! Nemoguća misija. Ako pri tome svemu dodamo utaje poreza od najsitnijih do ogromnih iznosa (jer je antisistem tako „projektovan“) korupciju, partokratiju vezanu za prethodno pomenuti neverovatan broj nepostojećih radnih mesta i pozicija eto zbog čega je neprimenjiv model sa strogim karantinom od mesec dana (izuzev zna se kakvih vitalnih službi) uz „linearnu“ isplatu minimalca (pa neka se i zove uravnilovka jer je situacija vanredno kritična) i ne moratorijum nego poništavanje svih dugova žitelja za period od tih mesec dana a moratorijum za narednih 2-3 meseca. Nego ovako „ko poslednji odbrani BDP neka ugasi svetlo“:

  3. Veliki (najveći na svetu, kako kaže tekst) broj zaraženih Koron je posledica toga što su:

    celu Srbiju ZARAZILI Beogradjani (naravno ne svi), i to zato što su do inata odbijali da poštuju mere zaštite od Korone.

    Neću da opisujem naopako ponašanje i rasejavanje Korone u Bgd-u. Nema svrhe. Samo ću da napomenem, da ne bi neko dodatno „mudrovao“, da svako jutro na hiljade (verovatno više desetina hiljada) dostavnih vozila iz Bgd-a krstari celi dan po Srbiji. Eto, i tako je sejana zaraza.

    Dakle, autor teksta stavlja u naslov da je se zaraza proširila zbog Vučićeve namere da nam BDP bude visok. Prema tome, Vučić je, po autoru, odgovoran za veliki broj smrtnih slučajeva i zidanje troškova lečenja u nebesa.
    Logika je u pitanju, gospodine autoru. To što se koristi uigrani obrazac novinarstva post-istine, to na stranu. Vi to tako birate. Ali da znate da se to vidi. Logika kaže da bi stepen zaražavanja bio drastično manji da su STRIKTNO POŠTOVANE MERE zaštite od Korone. Mere se jednostavno sprovode i nisu skupe. Prema tome, za širenje zaraze su odgovorni: (1) Beogradjani (a i u drugim mestima ali bitno manje), (2) vlast što nije zavodila red i, neizbežno, (3) epidemiolozi.
    Da je u Vučićev glabi bilo to što autor kaže (autor to zna, … malo morgen) privredne aktivnosti bi se kako tako odvijale a zaraza ne bi bila ovoliko proširena.

    Logika je u pitanju.
    A možda i nije, možda je nešto drugo.
    Namera neka, možda.

    1. Korona je sneg koji pada da svaka zverka pokaze svoj trag. U ovom slucaju zverka je laz. Stvarnost koju Vi logicaru hocete da nam predstavite na celu sa spasiteljem Vucicem, a koja se sad urusava kao kula od karata. Ne vredi, nikakva propaganda vam ne moze pomoci da se sakrije ocigledna propast.

    2. Kažeš – Beograđani?!
      Pretpostavljam da zivis u nekom manjem mestu gde peske mozes da odes na posao (ako radis), kod lekara, itd.
      Evo da ti objasnim kako funkcionise Beograd (sa Beogradjanima): Ovde ako imas kola (i vozis, naravno) mozes da odes na posao ili kod lekara, pod uslovom da ti je plata tolika da mozes sebi da priustis takav komfor. Ako ne mozes, to znaci da ti ostaje – gradski prevoz (citaj: leglo zaraze). E sad, zamisli ti sada jednu „zarazenu“ osobu koja treba da se javi u kovid ambulantu a nema auto. Sta joj preostaje? 1. Taxi (ako moze da plati i ako hoce taksista da vozi do kovid ambulante jer- i on je covek), 2. Opet gradski prevoz sa bar 50-100 ljudi u autobusu.
      E, ako nisi znao, sada ti je receno. A ti sad sedi pa razmisli koliko smisla ima to sto si osudio sve Beogradjane za ovako katastrofalno stanje.

    3. Ovaj logičar je izneo nsjmaštovitiju odbranu lika i dela AV-a. Do sada. Dobro, fali tu malo gremlina i ne čistih sila, spoljnih i unutrašnjih neprijatelja, može tu da se ubaci i neki vanzemaljac, za sada je i ovo dovoljno.

  4. Meni nije vredelo. Kao stalo je našoj državi do naroda, ma ajte molim Vas. Iskoristili su pandemiju da ostvare svoje političke ciljeve, nikog od njih briga za obične ljude nije. Naše zdravstvo je poznato kao najgore u Evropi, ovde ko nema novaca ne može da se leči. (velika tačka)

    1. Na stranu sve ali ovo je sukob mladih(do oko 50god.) i starih(preko 50god.).Jer mladi su u mnogo većem broju zaraženi(većina asimtomatski) a umre samo poneki koji je već imao oslabljeni imunitet, dok stariji su u manjem broju zaraženi(čuvaju se koliko mogu no problem je što je korona ušla u porodice) ali većina umrlih su stariji. I zato mladi neozbiljni, neosetljivi, bahati kažu baš nas briga za matorce.

      1. A ne. Nije reč o sukobu „mladih i starih“. Reč je o sukobu bahatih sa nemoćnima. Ako su glavni „izvori zaraze“ restrani, kladionice, noćni klubovi? Tamo idu bahati i deca bahatih koji su se „snašli u privatizacijama“ i „niko im ništa ne može“ pa ni kovid. A što se tiče „oslabljenog imuniteta“ pa zar već ~30 godina većina živi ispod svakog ljudskog nivoa. Prosečna penzija i minimalac (koji prima ~30 procenata zaposlenih) kada se odbije PDB 20 procenata koji vraćaju „najboljoj vlasti u istoriji“ je dovoljno samo za puko preživljavanje, ili takozvani „oslabljeni imunitet“. Vučiću je važniji BDP u kome najviše učestvuju inostrani „investitori“ da bi mogao da uzima nove kredite i opstaje na vlasti uništavajući i rasprodajući sve…

      2. Ti matorci su ih tako vaspitali. Od te starije generacije su nasledili ovakvo društvo, ovakvu državu i ovakav sistem vrednosti. Nesreća je u tome što se mladi ponašaju još gore od starije generacije. Bez obzira na to, treba sačuvati svaki život od pošasti.

  5. U vašem naslovu sadržana je velika istina i velika laž.
    Istina jer da je u Srbiji najveći broj zaraženih.Ova istina jer posledica realnog stanja. Tu nam nije potreban nikakav „krizni štab“ koji je sve opsim „struke“ a faktički i ne ppostoji, jer postoji samo vučić, koji je notorna neznalica, nesposobnjaković, kompleksaš, neradnih i veeeeeliki lažov, o kriminalu da i ne govorim.
    Laž je da Srbija ima najveći BDP u Evropi. Istina je da smo zaduženi do grla, da nas je vučić dodatno kreditno upropastio, da sve podatke friziora potplaćujući direktora Zavioda za statistiku pla,tomn od oko 5.000 evra koji su tom jadniku dovoljni da prećuti istinu, da lažira, izmišlja i prodaje savest idušu đavolu, ako je to,uopšte, nekad i imao.
    Zakjljučak: živimo u nespotojećoj državi u kpojojn vladaju kriminal, korupcija, nesposobonost, neznanje i laži.
    A takvu „državu“ napravio je od Srbije aleksandar vučić!

  6. Kakav crni rast BDP, pogledajte na Wikipedii podatke MMF. Srbija je na 70. mestu, otprilike kao Guyana i Guinea (Nazdravlje Djuka!) Ispred nje su naravno i Crna Gora, i Belorusija (Nazdravlje Jorgovanka!). Bugarska je MNOGO ispred Srbije po standardu. (Nazdravlje Risticevicu!). Turska ima veci BDP za 60% od Srbije (Nazdravlje AV!). Sve u svemu rast na rang listi nikakav od kad ste oterali „zute“.
    Nazdravlje glasaci!
    Bice da je i za ovo kriv Djilas.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 6. i 7. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.