Dileme nema – poplave u regionu i ratni sukobi u Ukrajini glavni su „krivci“ što će rezultati ovogodišnje turističke sezone u Crnoj Gori biti slabiji od očekivanih. U najboljem slučaju mogli bi se, po broju turista i finansijskim pokazateljima, približiti prošlogodišnjim – pod uslovom da septembar bude rekordan pa „ispegla“ naročito loš jun, mada i u julu nije zabeležen drastičan priliv gostiju. I mada je posjeta u avgustu nadmašila prošlogodišnju, to po ocjeni turističkih poslenika neće biti dovoljno da se kompenzuju loši rezultati iz prethodna dva mjeseca.


Strah da će se poplave u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i sukobi u Ukrajini, negativno odraziti na posjetu, s obzirom na to da su gosti iz tih zemalja glavna klijentela, bio je, reklo bi se, opravdan. Ilustracije radi, samo u junu zabilježeno je u proseku 15 odsto manje turista nego u istom periodu lane. Ali, nijesu sva mjesta na crnogorskom primorju jednako „postradala“. Tako je, recimo, Budvu, naročito u julu, pohodio veliki broj gostiju. Tome je dobrim dijelom „kumovao“ muzički festival Si dens, koji se održava u okviru Exita. Nasuprot tome, slabiju posjetu nego lane bilježe Petrovac, Herceg Novi i Bar. Najlošije je prošao Ulcinj, gdje je prema zvaničnim podacima u julu bilo čak 50 odsto manje gostiju nego u istom periodu lane. U avgustu je pak veći broj turista zabilježen u svim gradovima u odnosu na avgust prošle godine, pa je prema podacima Nacionalne turističke organizacije krajem avgusta u Crnoj Gori boravio 105.051 turista, što je za devet odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Za razliku od primorskog dijela na sjeveru Crne Gore generalno su zadovoljni minulom ljetnjom turističkom sezonom jer su uglavnom bili u plusu. I to uprkos činjenici da su smještajni kapaciteti na sjeveru Crne Gore skromni i manje participiraju u ukupnoj turističkoj ponudi. Gotovo maksimalnu popunjenost kapaciteta u julu i avgustu ostvarili su hoteli na Žabljaku, gdje ih inače ima i najviše. Veliko interesovanje turista vladalo je i za etno-sela kojih ima oko dvadesetak a nalaze se na teritoriji opština Plužine, Kolašin, Bijelo Polje i Mojkovac. Posebnu atrakciju, kako za domaće, tako i za strane turiste, predstavljaju Crno jezero na Žabljaku, kao i rijeka Tara (zbog splavarenja), mada ne treba zanemariti ni pet nacionalnih parkova: Durmitor, Biogradsku goru, Prokletije, Skadarsko jezero i Lovćen, koje je posjetilo 142.000 turista, što je za sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Osim što je evidentirano manje turista ugostitelji se žale i na slabiju vanpansionsku potrošnju, što je inače stara boljka crnogorskog turizma iz već poznatih razloga – visoke cijene i slabija platežna moć turista.

*****

Od turizma 800 miliona evra

Crna Gora je za osam mjeseci od turizma prihodovala oko 800 miliona eura, odnosno šest odsto više nego u istom periodu lane. Crnu Goru je, do kraja jula, posjetilo više od 680.000 turista, što je na prošlogodišnjem nivou. U julu je ostvaren rast broja dolazaka za 1,12 odsto, dok je broj noćenja za 1,66 odsto nadmašio prošlogodišnji bilans. I u avgustu je, prema preliminarnim podacima, ostvaren izvjestan rast, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Sudeći prema izjavi direktora NTO CG Saše Radovića, očekuje se da će ovogodišnja sezona za nekoliko procenata biti bolja od prošlogodišnje i da se „crnogorski turizam dominantno oslanja na rusko tržište, koje je ove godine bilo pogođeno političkom krizom, i na srpsko tržište, koje je bilo pogođeno poplavama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari