U najnovijem izveštaju analitičara Instituta za tržišna istraživanja o ekonomskoj situaciji mogu se naći i opaske koje se odnose na rezultate rada nove vlada ostvarene u prvih 100 dana od formiranja. Prvi na listi pozitivnih poteza kabineta Ivice Dačića našla se borba protiv mita i korupcije. Konstatovano je da su načinjeni prvi praktični koraci u pravcu suzbijanja te sistemske bolesti.


– Za svaku pohvalu je i jasno izraženo opredeljenje za evorpske integracije i u tom kontekstu, na realnim osnovama postavljen plan razrešavanja „kosovskog čvora“ koji neće ugrožavati približavanje Srbije standardima EU. Umesto deklarativnog i često trgovačkog, sada je na delu praktičan državnički pristup rešavanju problema Kosova i Metohije. Veoma je važno i to što su ministri prepoznali dubinu ekonomske i društvene krize u kojoj se zemlja nalazi, pa je u skladu s tim kreiran, reklo bi se prilično ambiciozan, budžet za narednu poslovnu godinu kojim je visina budžetskog deficita gotovo prepolovljena, odnosno svedena na nivo od 3,6 odsto. Takođe, preciznije je utvrđena i uloga Međunarodnog monetarnog fonda u savladavanju aktuelne ekonomske krize i posle demagoških stavova o toj instituciji, uskoro se mogu očekivati ozbiljniji pregovori o novom kreditnom aranžmanu, kao svojevrsnoj garanciji potencijalnim investitorima da mogu da ulažu na našem tržištu – komentariše za Danas Saša Đogović, analitičar IZIT-a.

Kao značajan korak napred apostrofirano je unapređivanje ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom, koja bi osim zajedničkih projekata u energetskom sektoru, mogla da se proširi i na namensku industriju, ali i na kupovinu nekih preduzeća koja su u procesu restrukturiranja, poput nekadašnjeg Sartida. Prema oceni analitičara IZIT-a na dobar odjek naišla je i incijativa da se krene u osvajanje novih tržišta koja su u prethodnom tranzicionom periodu bila u zapećku. U tom kontekstu pominju se posete, ali i najava konkretnije saradnje, sa Ujedinjenim Arapskim Amiratima, Kuvajtom i Alžirom.

– Ohrabruje činjenica da su energetika i poljoprivreda prepoznate kao strateške grane koje mogu da pokrenu novi investicioni ciklus a time i ukupan privredni razvoj. U prilog tome govori podatak da je agrarni budžet za narednu godinu izdašniji, a najavljene su i nove investicije u elektroenergetski sektor. Otklonjene su prepreke u vezi sa imovinsko-pravnim sporovima, tako da izgradnja azerbejdžanskog dela Koridora XI može da startuje a uskoro se može očekivati i odluka vlade s kojom će kineskom kompanijom ući u posao izgradnje drugih delova tog koridora – ističe Đogović.

Ipak, nisu svi potezi Vlade Srbije naišli na odobravanje analitičara IZIT-a. Ukazuje se na nedostatak jasnog plana restrukturiranja javnog sektora, koji je „u fazi metastaze i sprečava da organizam srpske privrede počne da diše bez infuzije u vidu raznih subvencija ili kredita“. Ipak, kaže Đogović, postoji jedan stidljivi signal koji bi mogao da ukaže da će vlada tokom svog mandata pokrenuti i te procese, a odnosi se na stopiranje davanja garancija za kredite nekim javnim preduzećima, poput Galenike ili Srbijagasa.

Strukturne reforme umesto populizma

– Novi budžet baziran je uglavnom na povećanim poreskim prihodima, upravo zbog nepostojanja programa transformacija javnog sektora u svim oblastima, bez čega nema ni fiskalne relaksacije privrede. Tome treba dodati i populizam izražen kroz odluku da se u vreme krize ne otpuštaju zaposleni u javnom sektoru ili pak kroz povećanje plata i penzija za dva odsto. Time se stvara sloj privilegovanih kojima kriza može i da odgovara, jer su zaštićeni na svojim radnim mestima. Dakle, vlada bi u narednom periodu morala da se pozabavi strukturnim reformama koje će sanirati žarište i inflacije i svih unutrašnjih i spoljnih deficita – ističe Saša Đogović, analitičar IZIT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari