Najveći pad industrije u Srbiji još od globalne krize

Nakon katastrofalno loših rezultata privrede u aprilu

Ostavite komentar


  1. Nemate vi pojma, pitajte prvorodjenog i cucete da je kod nas nesto malo zastalo, ali nista ozbiljno.
    Ako pak mislite da vas (moj nije) preCednik laze, sve to ce vam potvrditi Mali, ministar finansija.
    Ako bas sumnjate u verodostojnost ove dve ljudske i moralne gromade, tu nepobitnu istinu ce vam sasuti u lice, niko drugi do premijerka.

    1. Instruktor drugorodjeni nato botu ,ne moze se u.EU bez clanstva u tvoj nato. .zrtve nato bombardovanja ne bi volele da te sretnu.

  2. Pad BDP -a u drugom kvartalu je neminovan, s obzirom na drastican pad industirje i trgovine. Da li ce biti dvocifren kako tvrdi profesor Arsic ili tek malo ispod, zavisi od onoga sto je bilo u maju i sto ce biti u junu. A preliminarni podaci govore da se industrija sporo oporavlja, posto zavisi od ino traznje. Otkazi su do sada odlagani zbog drzavne pomoci, ali ce u julu biti smanjen broj zaposlenih, tako da ce i u trecem kvartalu industrija imati pad. Gradjevinarstvo drzi korak sa proslom godinom, mada je problem finansiranja ranije zapocetih projekata zbog povecanja javnog duga. Ako se setimo da je prosle godine u 3. kvartalu BDP-a „dopisan“ Turski tok sa neverovantih 700 miliona evra, ove godine taj nivo nece moci biti dostignut. Poljoprivreda ce verovatno biti na nivou prosle godine ili mozda i nesto gora zbog suse, a IT sector ne moze imati rast, posto zavisi od ino porudzbina. S obzirom na ocekivani pad BDP-a u evrozoni od 8 do 12%, odakle su najveci investitori, tesko da ce pad naseg BDP biti manji od 5%.

    1. 5% ili 50% ili 150% ne pravi razliku za nase sektase. minus i minus daju plus… Manite me vase sektaske ekonomije i matematike, drzavna ekonomija odavno ne postoji i samo se dugovi povecavaju.

    2. Auuu..Lepo su ti napisali,dobro si to kopirao.Ti si sledeci ili sledeca ministar/ministarka finansija.Mogu se kladiti da to ne znas ni procitati.

  3. Pad u aprilu je očekivan, i ne predstavlja ništa dramatično. Maj je takođe bio loš ali će u junu biti bolje. Ino tražnja će drastično se povećati za dva do tri meseca, kada se konsoliduje Nemačka i počnu da teču sveže naštampani Evri. Kriza je ili će pogoditi one kojima je već teško – ljudi na povremenim i privremenim poslovima, sektor ugostiteljstva i turizam, kao i svi ovi dodatni sektorčići koji žive od „viškova“ u kućnim budžetima – frizer iza svakog ćoška, pekare, cvećare itd. Osnovna industrija će se brzo oporaviti, čak će biti i u velikom plusu, jer će onaj sretniji deo populacije koji ima stabilne poslove, koji i jeste glavni potrošač, ušteđeni novac plasirati negde drugde – umesto na more biće novi-polovni auto, umesto frizera+pekara+bilijara+kafića itd biće novi frižider i obnovljena terasa. Bogatiji će ostati bogati ili postati bogatiji, a sirotinja će još više osiromašiti. (onih 40 miliona novih nezaposlenih u SAD i jesu sirotinja, na privremenim i slabo plaćenim poslovima, čije plate i potrošački potencijal predstavljaju desetinu potrošnje gornjih 1%)

    1. Slažem se sa većim delom osim za frizere, pre će Srbin gladan hodati nego da se ne sredi. A tek manikir, pedikir, kozmetički saloni za droljete…

    1. Kada Glavni Respirator to kaze, nama ostaje samo da mu verujemo

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.