Najveći pojedinačni ugovor oružara od vremena bivše SFRJ 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Zastava oružje potpisala je ugovor o izvozu kompletnog programa pešadijskog naoružanja na Bliski istok, vredan 64 miliona dolara, saznaje Danas.

Kako tvrde upućeni, reč je o najvećem pojedinačnom izvoznom ugovoru kragujevačkih oružara u poslednjih nekoliko decenija, odnosno od vremena bivše SFRJ, kad je Zastava, u okviru jugoslovenske vojne industrije, transferisala tehnologiju za proizvodnju pešadijskog naoružanja u Irak, u vrednosti od 100 miliona dolara godišnje. U novom ugovoru obuhvaćene su automatske puške, puškomitraljezi, mitraljezi, teški mitraljezi „kojot“, snajperi „crna strela“, automatski bacači granata…

U Zastavi juče nije moglo da se sazna sa kim se tačno potpisuje ugovor o izvozu pešadijskog naoružanja, ali se pretpostavlja da je oružje namenjeno koalicionim snagama koje se na Bliskom istoku bore protiv Islamske države. Zastava oružje je još od 2005. sertifikovani snabdevač pešadijskim naoružanjem mirovnih snaga, doduše onih koje su pod ingerencijom Ujedinjenih nacija, na kriznim svetskim žarištima, te bi i jučerašnji ugovor mogao da se svrsta u poslovne aranžmane te vrste. Realizacija ugovora počinje ove, a predviđeno je da bude okončana tokom 2019. godine.

Potpisani ugovor, ističu u Zastavi, fabrici obezbeđuje punu uposlenost do sredine 2019. Kragujevački oružari ove godine u više od 40 zemalja širom sveta treba da izvezu pešadijsko naoružanje, lovačko-sportsko i oružje za ličnu odbranu u vrednosti od oko 55 miliona dolara. U prvih pet ovogodišnjih meseci obim proizvodnje za oko deset odsto veći je od ostvarenog u istom prošlogodišnjem periodu.

U toj fabrici očekuju da će uskoro konačno biti potpisan i ugovor o izvozu pešadijskog naoružanja u Indiju, koje je jedno od najvećih oružarskih tržišta na svetu. U izgledu je i osvajanje tržišta Nigerije, te izvoz tehnologije u Etiopiju.

Konverzija dugova

Poslovanje Zastave oružje umnogome otežava i komplikuje poreski dug koji sa kamatama na koje otpada čak 60 odsto, nadmašuje deset milijardi dinara. Postupak konverzije tih dugova u državnu ulog u kapitalu fabrike napokon je, tvrde oružari, ušao u procedure, te bi taj problem trebalo da bude rešen do jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari