Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je juče u Nišu promenu tarifnog sistema koji će omogućiti da „najveći potrošači plaćaju najviše, a da oni sa malom potrošnjom imaju beneficije“.


– Ja neću da licitiram sa cenom struje, ali ona nije jeftina. Džaba cena ako ne može da se plati. Prioritet ovog ministarstva je da obezbedi dovoljne količine energenata, po održivim cenama i da radi na povećanju energetske efikasnosti – rekla je Mihajlovićeva novinarima i ponovila da će građanima biti otpisane kamate za dug za struju, ali da će dug morati da se plati, uz redovno plaćanje tekuće potrošnje.

Ministarka je još kazala da bi izgradnja termoelektrane „Nikola Tesla“ B3 mogla da počne u drugom kvartalu iduće godine. Kazala je da je „vrlo jasno da će to raditi nemački RWE“ , kao i da je iza nedavno potpisanog Memoranduma sa tom kompanijom stala Vlada, formirane su radne grupe, a „u najkraćem periodu“ razgovaraće se o detaljima ugovora.

– Sa kineskim partnerom koji je pominjan u tom poslu možemo razgovarati ukoliko su oni zainteresovani za određene vidove učešća unutar projekta – rekla je ona.

Ona je dodala da je započela druga faza na rekonstrukciji Termoelektrane Kostolac koja se radi sa kineskim partnerom i da će na taj način „energetska efikasnost biti povećana između pet i 12 odsto, što je ozbiljan napredak“. Prema njenim rečima, cilj Vlade je „revitalizacija što većeg broja objekata, uz učešće što većeg broja partnera i mogućnost korišćenja što većeg broja novih tehnologija“.

Mihajlovićeva je u Nišu otvorila treći Međunarodnog CEDEF energetski forum sa temom „Snabdevanje energijom i energetska sigurnost u jugoistočnoj Evropi“. Osim nje na skupu su učestvovali i Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Igor Kovačević, koordinator u Ministarstvu ekonomije Crne Gore, Aca Marković, predsednik Upravnog odbora Elektroprivreda Srbije i Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa.

Energetski pasoši zgrada od 30. septembra

Ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će od 30. septembra započeti izdavanje prvih energetskih pasoša, odnosno sertifikata o energetskim svojstvima zgrada. Bez tog dokumenta nove zgrade neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu, ali će pasoš biti potreban i starim zgradama, koje će morati da se rekonstruišu u skladu sa novim propisima o energetskoj efikasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari