Državne institucije su prošle godine izdvojile više od tri milijarde dinara za organizacije civilnog društva i udruženja, a najviše novca dobili su sportisti, pokazalo je višemesečno istraživanje Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije. U istraživanju je od 104 budžetske institucije učestvovalo njih 90, a Kancelarija je za nekoliko meseci od svega 18 dobila kompletne odgovore. Izveštaj je zbog toga nepotpun jer je, na primer, Ministarstvo vera i dijaspore koje je raspolagalo sa 13 odsto sredstava, Kancelariju izvestilo o utrošku svega 4,8 odsto novca. U istraživanju nije učestvovalo ni Ministarstvo finansija.


Gotovo trećina budžetskih sredstava namenjenih organizacijama civilnog društva u Srbiji dolazi sa adrese Ministarstva omladine i sporta, koje je u potpunosti odgovorilo na upitnik, i koje je izdvojilo najviše novca od svih institucija i to 2,1 milijardu dinara. Iz tog paketa 57,3 odsto otišlo je za finansiranje sportskih klubova i saveza, potom za osobe sa invaliditetom, dok je 11,4 odsto sredstava otišlo na mlade.

Najviše novca iz budžeta, ministarstva, uprave i fondovi izdvojili su na osnovu ekonomske klasifikacije 481 koja podrazumeva dotacije nevladinim organizacijama i to 93,2 odsto svih sredstava. Među institucijama u davanjima organizacijama civilnog društva istakli su se i Ministarstvo rada i socijalne politike koje je potrošilo u te namene 526 miliona dinara, a sledi Fond za zaštitu životne sredine koji je u 2011. izdvojio 129 miliona dinara. Ministarstvo poljoprivrede je jedino koje je naglasilo da nije pružalo novčanu podršku, već samo pomoć u robi.

– Cilj ovakvog istraživanja je da se uspostavi sistem redovnog izveštavanja o tokovima novca i finansiranju organizacija civilnog društva. Prvi put u ovakvom zbirnom izveštaju se pojavljuju i odgovori o povraćaju sredstava, ali i tome ko su krajnji korisnici tih sredstava – rekla je juče direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković. Od 16 institucija koje su odgovorile na pitanje o povraćaju sredstava, svega četiri su potvrdile da su određeni deo novca dobile nazad, dok je 12 reklo da nije.

Tokom prošle godine država je podržala 1.428 projekata koje je realizovalo 1.178 udruženja, najviše njih u oblasti sporta i rekreacije (63,4 odsto), socijalne zaštite (17,2 odsto), programa koji okupljaju mlade i za zaštitu životne sredine po 6,3 odnosno 6,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari