Jučerašnja dešavanja na Beogradskoj berzi značajno će popraviti prosek ovonedeljnog trgovanja. Naime, tražnja za akcijama sa kontinuiranog trgovanja pogurala je cenu većine tih akcija na gore, tako da je od 36 emisija hartija kojima se juče trgovalo, čak 26 završilo u plusu. Snažan rast zabeležile su akcije subotičke Fidelinke (19,99 odsto) i beogradske Komercijalne banke (15,62 odsto), a dobro su prošle i akcije Planuma (6,36 odsto) i Privredne banke (5,56 odsto).

Jučerašnja dešavanja na Beogradskoj berzi značajno će popraviti prosek ovonedeljnog trgovanja. Naime, tražnja za akcijama sa kontinuiranog trgovanja pogurala je cenu većine tih akcija na gore, tako da je od 36 emisija hartija kojima se juče trgovalo, čak 26 završilo u plusu. Snažan rast zabeležile su akcije subotičke Fidelinke (19,99 odsto) i beogradske Komercijalne banke (15,62 odsto), a dobro su prošle i akcije Planuma (6,36 odsto) i Privredne banke (5,56 odsto). Sve to pozitivno je uticalo na kretanje indeksnih pokazatelja koji su značajnije popraveili svoje vrednosti. Opšti indeks BELEXLINE podigao je nivo za 2,53 odsto, dok indeksi likvidnijih hartija – BELEX15 i SRX sa rastom od 4,27, odnosno 4,97 odsto bili još uspešniji.
Ukupan promet na Berzi premašio je 425,8 miliona dinara, pri čemu je učešće stranih investitora dostiglo 70 odsto. Takav rezultat ostvaren je isključivo kroz trgovanje akcijama, pošto su u prometu obveznicama stare devizne štednje učestvovali samo domaći investitori. Inače, na obveznice Republike Srbije potrošeno je 92.626 evra, najviše na seriju A2016K (80.749 evra). Posle jednog dana pauze, na prvo mesto, kao najtraženija hartija ponovo izbija akcija niške AIK banke, u koju su investitori juče uložili 223,7 miliona dinara. Interesovanje investicione javnosti za učešće u vlasništvu banaka ne jenjava. U prilog tome svedoči i podatak da su se na listi prvih pet akcija sa najvišim otrgovanim iznosom našle i hartije od vrednosti Univerzal banke (31,8 miliona dinara) i Agrobanke (21,6 miliona dinara). Na visokom mestu našli su se i vlasnički papiri preduzeća Topiko iz Bačke Topole (17,3 miliona dinara), kao i akcije Energoprojekt holdinga s prometom od 17 miliona dinara. Polovina svih trgovanja obavljena je preko brokersko-dilerske kuće M&V Investments iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari