Nakon elementarnih nepogoda šteta na zasadima u Topoli, mahom na voćnjacima breskve, kajsije i jabuke 1Foto: MPŠV/Nikola Vučurević

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović posetila je danas Topolu, gde je sa predsednikom opštine Vladimirom Radojkovićem obišla poljoprivredna gazdinstva, radi sagledavanja stanja na terenu nakon elementarnih nepogoda koje su zadesile ovu opštinu u prethodnom periodu, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Podsetivši na to da je Topolu 5. i 13. juna pogodila jaka kiša, praćena gradom, Popović je ukazla da je šteta načinjena na zasadima, mahom voćnjaka breskve, kajsije i jabuke.

Ona je naglasila da su predstavnici Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvek promptno na terenu, sa ciljem utvrđivanja posledica nastale štete, uz podsećanje da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomaže poljoprivrednicima kroz podsticaje za nabavku i montažu protivgradnih mreža.

Ukazavši na značaj preventive, državna sekretarka je navela da je neophodno edukovati poljoprivrednike i objasniti im zašto je važno da osiguravaju svoju imovinu, useve, proizvodnju, posebno imajući u vidu globalne klimatske promene, ali i druge nepogode koje pogađaju domaću poljoprivredu.

Dodala je da Ministarstvo već ima niz mera kojima nastoji da olakša poslovanje poljoprivrednim gazdinstvima, među kojima su i premije za osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari