Nakon pisanja Danasa, pokrenuta peticija za podršku porodiljama da ostvare pravo na egzistenciju u slučaju gašenja firme 1Foto: Pixabay/Lisa Runnels

Pokret Kreni-promeni pokrenuo je peticiju za podršku porodiljama da ostvare pravo na egzistenciju u slučaju gašenja firme.

Peticija ide na adresu Ministarstva privrede, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi se.

Kako je objašnjeno, peticija je pokrenuta kako bi se omogućilo da se porodilje zaštite u slučaju da firma u kojoj su prijavljene odlazi pod stečaj ili likvidaciju.

„Za razliku od trudnica one nemaju pravo na otpremninu, već samo na pomoć od nacionalne službe za zapošljavanje u vidu primanja polovine plate narednih šest meseci. Ostatak bolovanja ne primaju ništa, iako im je po uručivanju rešenja o porodiljskom bolovanju budžet države odvojio sumu koju treba da primaju godinu dana, do dve godine“, objasnili su iz Kreni-promeni.

Peticija je nastala nakon slučaja Marije Milosavljević, čiji poslodavac je odlučio da zatvori firmu, a o čijem slučaju je Danas nedavno pisao.

Ukoliko preduzeće u kom su zaposlene trudnice ili porodilje na bolovanju, ode u stečaj ili likvidaciju, po svoj prilici, one ostaju bez primanja koja im inače garantuje Zakon o radu dok su na bolovanju, pisao je ranije Danas.

Milosavljević, majka troje dece, nalazila se na porodiljskom odsustvu kada joj  javljeno da firma odlazi u stečaj. Samim tim ona, po svoj prilici, ostaje i bez mesečnih primanja koja ostvaruje prema Zakonu o radu.

Kako je ona pojasnila za Danas, s obzirom na to da njena beba ima tek sedam meseci, trebalo bi još skoro godinu i po da bude na bolovanju, ali po gašenju firme to neće biti moguće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari