Nakon šest sati razgovora o litijumu, Vučić pozvao Rio Tinto da garantuje čiste reke i zemljište 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas kompaniju Rio Tinto da „garntuje čiste vode, čist Jadar, čistu Drinu, da deponija bude dobro zaštićena zbog čvrstog otpada, da se pruže odgovori ljudima kako za poljoprivredno zemljište, tako i za šumu“.

Nakon šest sati završen je zvanični deo razgovora s građanima u Ljuboviji o rudarenju litijuma, kome su prisustvovali i predstavnici kompanije Rio Tinto, na čijem je kraju Vučić rekao da država od te kompanije očekuje i da se „u potpunosti ukloni svaka opasnost od ugrožavanja ljudi i njihovog zdravlja zbog korišćenja sumporne kiseline“.

„Čekamo sve ove studije, da možemo da regujemo. Naši pregovori tek predstoje, da vidimo koliko će država imati koristi u tom projektu, o tome ćemo tek da razgovaramo i pregovaramo“, rekao je Vučić.

On je kazao da će o litijumu „najmanje 22 meseca imati de fakto javnu raspravu“, kada će Rio Tinto imati prilike da odgovori građanima i institucijama na sva pitanja.

Odgovarajući na pitanja građana Vučić je rekao da, ako se ne postigne dogovor, Rio Tinto „neće lako otići“.

„Tužiće našu državu za više milijardi“, rekao je Vučić i podsetio da je ta kompanija došla 2001. godine kada su i dobijali sve dozvole.

Predstavnici Rio Tinta su, nakon završenog razgovora o litijumu, napustili prostorije u kojima se održava susret predsednika Vučića s građanima, a u nastavku je najavljeno da će Vučić razgovarati sa građanima o drugim temama i problemima, kao što su nedostatak saobraćajnica, vodovodne mreže ili infrastrukture.

Razgovoru s građanima u Ljuboviji prisustvuju i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar finansija Siniša Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari