NALED: Slab odziv vlasti na preporuke 1Foto: Naled

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Aleksandar Ruževicć izjavio je danas da za deset godina postojanja „Sive knjige“ te organizacije i dalje nije rešeno pet preporuka za bolje uslove poslovanja koje su u nadležnosti Ministarstva finansija i Poreske uprave, a da je prošle godine rešeno devet od 100 preporuka.

Za 10 godina bilo je 500 preporuka, 210 je uključeno u svih 10 izdanja „Sive knjige“, u potpunosti ili delimično je ispunjeno 89, a pet posle deset godina i dalje nije rešeno, rekao je Ružević na godišnjoj konferenciji NALED.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da bi Srbija trebalo da iskoristi novi politički zamah koji postoji kada je reč o procesu proširenja, nastavi kurs reformi koji će podržati evroski proces jer se pitanje proširenja vratilo na evropsku agendu.

Fabrici je ponovio da će Evropska komisija objaviti 6. februara Strageiju za proširenje za zemlje Zapadnog Balkana, što ukazuje da je evropska perspektiva jasna i čvrsta, da 2018. godina može biti godina zapadnog Balkana ukoliko se nastave reforme i proces pomirenja kroz rešavanje bilateralnih pitanja.

Važno je fokusirati se na ekonomske reforme i vladavinu prava, ocenio je Fabrici koji je napomenio da 66 odsto izvoza Srbije ide ka EU, a da je u proteklih sedam godina izvoz u EU utrostručen.

Kada je reč o stranim direktnim investicijama, Fabrici je rekao da su u proteklih 10 godina evropske kompanije skoro 15 milijardi evra investirale u Srbiju.

Vladavina prava ide ruku pod ruku sa ekonomskim reformama, nezavisan, efikasan pravosudni sistem je ključan za privredu, borba protiv korupcije nisu samo zahtevi za pristupanje EU, već ej to važno za gradjane Srbije, rekao je Fabrici.

Vladavine prava, ekonomske reforme i normalizacija odnosa sa Prištinom su ključni elementi za napredovanje i potrebno je više dijaloga, ocenio je Fabrici koji je napomenuo da neke reforme dobijaju oblik, neke su na početku, ali da proces ide.

Stalni predstavnik Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Sebastijan Sosa ocenio je da je Srbija učinila napredak u reformama koje sprovodila protekle tri godine, unapređen je regulatorni okvir, smanjen je fiskalni disbalans i Srbija je popravila poziciju na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

Potrebni su dalji napori i naveo probleme efikasnosti javne administracije, kvaliteta usluga, kao i reformu Poreske uprave i racionalizciju parafiskalnih nameta, rekao je Sosa i dodao da je neophodno jačanje vladavine prava, predvidivosti uslova poslovanje, borba protiv sive ekonomije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari