Napravili nelegalnu punionicu CNG-a u Beočinu, a gas krali iz distributivnog sistema 1Foto: Pixabay/Mimzy

Novosadska policija otkrila je ilegalnu punionicu metana, prirodnog gasa koji se koristi kao energent u industriji ili kao pogonsko gorivo u vozilima (CNG gas) u Beočinu, objavilo je danas preduzeće „Novi Sad Gas“.

Kako je saopšteno, prirodni gas iz distributivnog gasnog sistema u vlasništvu tog preduzeća je bez legalnog priključka, mernog uređaja, krađom, putem kompresora, pretvaran u tečno stanje i utiskivan u motorna vozila na CNG pogon.

„Dva motorna vozila koja su zatečena na licu mesta, ‘opel zafira’ i ‘fiat multipla’, prema informacijama preduzeća ‘Novi Sad Gas’, korišćena su za linijski taksi Beočin – Novi Sad – Beočin“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da su pomenuta vozila samo deo „flote“ koja je u noćnim satima koristila ilegalnu CNG punionicu.

Iz preduzeća „Novi Sad Gas“ poručili su da je, osim nesporne krađe prirodnog gasa, ovakva ilegalna punioca problem zato što predstavlja mesto opšte opasnosti na kome je „potencijalno moglo nastati ugrožavanje života, imovine i šteta većih razmera“.

Naglašeno je i da je preduzeće „Novi Sad Gas“ instaliranjem posebnog sistema na mernim stanicama po prvi put u prilici da bliže locira mesta velikih gubitaka gasa – krađe ili curenja gasa, kao i da je nelegalna punionica otkrivena upravo tim sistemom.

„Bliže je locirana na osnovu podataka od osoba koji su postupali moralno i zakonito i dostavili sve tehničke informacije o punionici. Policija je u koordinaciji sa tužilaštvom i sa našim zaposlenima na taj način otkrila ilegalnu punionicu CNG u Beočinu“, piše u saopštenju.

Šteta koju je ovo preduzeće pretrpelo tek treba da bude utvrđena, ali se procenjuje da gubici na mreži u Beočinu, koji su kontinuirano praćeni, dostižu između 15.000 i 20.000 evra mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari