Član Ekonomskog saveta premijera Srbije Milojko Arsić izjavio je juče da je sačinjena radna verzija novog modela rasta privrede, čiji će glavni pokretač biti rast industrijske proizvodnje, pri čemu domaća tražnja treba da raste sporije od bruto domaćeg proizvoda.

Predstavljajući novine u tom modelu, koji je već predstavljen premijeru Mirku Cvetkoviću i ministarki finansija Diani Dragutinović, Arsić je rekao da će za finansiranje investicija biti neophodno da se poveća ućešće domaće štednje u bankama, a vodeću ulogu u rastu BDP-a treba da dobije industrijska proizvodnja. Prema novom modelu rasta, fiskalni deficit mora se smanjiti sa 4,5 na jedan odsto BDP-a u narednih pet godina, a suština promene moraće da se ostvari preko smanjenja javne potrošnje za pet do šest odsto BDP-a u narednih pet do šest godina.

Napominjući da bi u reformama poreskog sistema osnovni pravac trebalo da bude smanjenje fiskalnog opterećenja privrede, uz istovremeno povećanje poreskih dažbina na potrošnju, pre svega kroz povećanje poreza na dodatu vrednost. Kada je reč o monetarnoj politici i kursu u okviru novog modela rasta, Arsić je ocenio da postojeći režim monetarne politike ciljane inflacije uz fleksibilni devizni kurs ne treba menjati. On je ipak rekao da ne veruje da će poreska reforma biti sprovedena za mandata ove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari