Izvoz Zastava Oružja planiran za 2008. godinu trebalo bi da iznosi 20 miliona dolara, što će biti najbolji izvozni rezultat u novijoj istoriji te fabrike. Kragujevačka fabrika oružja do sada je, saznaje Danas, ugovorila izvoz pešadijskog naoružanja (pušaka, automata, mitraljeza..

Izvoz Zastava Oružja planiran za 2008. godinu trebalo bi da iznosi 20 miliona dolara, što će biti najbolji izvozni rezultat u novijoj istoriji te fabrike. Kragujevačka fabrika oružja do sada je, saznaje Danas, ugovorila izvoz pešadijskog naoružanja (pušaka, automata, mitraljeza…) i vojne opreme u vrednosti od 15 miliona dolara. S izvesnošću se, međutim, očekuje da će tokom ovog i početkom narednog meseca biti sklopljeni poslovni aranžmani o izvozu vojnog oružja „teški“ tri do četiri miliona dolara. Deo tog naoružanja, posebno onog namenjenog zemljama koje slove za krizna svetska žarišta, kupcima će biti isporučen posredstvom američkih i britanskih kompanija.
Kako su Zastava Oružje i Remington ugovorili nastavak saradnje, to će kragujevački oružari i sledeće godine kupcima u Americi prodavati lovačke karabine, malokalibarske puške i pištolje. Procenjuje se da će naredne godine, posredstvom Remingtona, Zastava američkom tržištu isporučiti karabine, malokalibarke i pištolje u vrednosti od tri do četiri miliona dolara. Sabiranjem vrednosti već ugovorenih i onih izvoznih aranžmana o kojima su pregovori u toku, u Zastava Oružju očekuju da će naredne godine kupcima u inostranstvu isporučiti oružje vredno više od 20 miliona dolara. To je izvozni rezultat koji Zastava Oružje, nije zabeležila od kraja 80-ih godina prošlog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari