Narodna banka Srbije smanjila kamatnu stopu 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjem sastanku da smanji referentnu kamatnu stopu na 5,75 odsto, saopštila je NBS.

Nakon pauze prošlog meseca, NBS je nastavila sa relaksacijom monetarne politike i smanjenjem kamatne stope za 0,25 procentnih poena.

Istovremeno su smanjene i stopa na depozitne olakšice – na 4,5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na sedam odsto.

„Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu da se inflacija od maja nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5%), kao i da se do kraja perioda projekcije očekuje njeno kretanje unutar tih granica, sa tendencijom njenog daljeg smanjivanja ka centralnoj projekciji cilja.

Uzimajući u obzir ostvareno i očekivano kretanje ključnih faktora inflacije, a pre svega dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope.

Izvršni odbor je procenio da, i pored započetog ublažavanja, monetarna politika i dalje ima restriktivan karakter. Narodna banka Srbije zadržaće i u narednom periodu oprezan pristup u relaksaciji monetarnih uslova, a dalje odluke monetarne politike zavisiće od podataka o inflaciji i makroekonomskim kretanjima koji budu pristizali“, saopštila je NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari